Точно когато печалбите на щатските компании започват да растат отново, най-голямата световна икономика на практика започва да се забавя, оставяйки едно нещо пределно ясно: едва ли ще избегне рецесия.

Корпоративните печалби намаляват за три последователни тримесечия, започвайки през четвъртото тримесечие на 2022 г. Но след като 75% от индекса S&P 500 са отчетени, изглежда, че те най-накрая ще нараснат отново това тримесечие.

Дейвид Лефковиц, ръководител на отдела за американските акции в UBS Financial Services, смята силния растеж на резултатите от Big Tech, устойчивостта на потребителските разходи и потенциалния край на забавянето на производството като причини за по-силните резултати. "За нас е ясно, че рецесията на печалбите е приключила, тъй като печалбите ще нараснат за първи път от четири тримесечия", пише той, цитиран от финансовото издание Barrons.

Акциите обаче не реагираха толкова добре, въпреки че 80% от компаниите отчитат по-високи печалби. Слабото представяне кара Том Есайе от Sevens Report да опише печалбите като не особено добри, но също така и не твърде лоши. За да се квалифицират като добри, компаниите трябваше да повишат насоките си, но вместо това прогнозите за печалба за 2024 г. за S&P 500 възлизат на 242 долара на акция, близо до нивото, което бяха преди началото на сезона на печалбите.

Нещо повече, доклади от компании като Whirlpool (WHR), Align Technology (ALGN) и Harley-Davidson (HOG) показват признаци на намаляващо потребителско търсене, пише Есайе. "В резултатите има анекдотични признаци, че потребителските разходи може да се забавят", обяснява той. "Ако случаят е такъв, тогава това ще ни направи по-загрижени за "страх от растеж" в края на 2023 г./началото на 2024 г., което ще се отрази негативно на пазарите."

Но ще бъде ли нещо повече от просто уплаха? Забелязването на рецесия беше на мода през 2022 г., когато S&P 500 се разпродаде, Федералният резерв повиши лихвените проценти и кривата на доходност се обърна. Вместо това икономиката продължи да расте - като брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличи с 4,9% през третото тримесечие - и пазарът намери своята основа. Страховете от рецесия бяха оставени на заден план, ако не и напълно потушени, и тези, които се придържаха към забавяне като основен сценарий, реализираха много солидни печалби.

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Страната отчита най-високата инфлация от всички развити икономики

Все пак би било грешка да се отхвърли възможността за забавяне, тъй като превесът на доказателствата започва да предполага, че шансовете за такова нарастват. Водещите индикатори продължават да сочат към рецесия, докато спадът на паричното предлагане M2 продължава с темпове, които също предполагат рецесия. Последното проучване на старши кредитен служител на Фед показа известно подобрение в банковото кредитиране в САЩ, но то все още е на нива, които са показателни за наближаваща рецесия, пише Джим Рийд от Deutsche Bank.

"Все още има чувството, че сме в надпревара с времето", обяснява той. "Могат ли стандартите за кредитиране да се подобрят достатъчно бързо, преди финансирането да стане твърде ограничително или недостъпно за важни кредитополучатели и да постави икономиката в много по-трудна ситуация?"

Други показатели изглеждат много по-рецесионни, отколкото преди 12 месеца. Въпреки че продължават да се създават нови работни места - икономиката добави 150 000 през октомври - безработицата се повиши до 3,9%, най-високото ниво от януари 2022 г. Този процент е с половин пункт над дъното на цикъла от 3,4%, достигнато през януари и април.

Това може да не изглежда като голямо увеличение, но когато се случи за период от девет месеца, то обикновено сигнализира за пик в икономическия цикъл или рецесия, казва Майкъл Дарда, главен пазарен стратег в Roth MKM. И дори фактът, че се създават нови работни места, не отменя предупреждението, изпратено от нивото на безработица. "Имайте предвид, че не е безпрецедентно да видите положителен растеж на заетостта и растеж на БВП в ранните етапи на рецесията", пише той.

И тогава има кривата на доходност - да, същата крива на доходност, която накара всички да полудеят за възможна рецесия през 2022 г. В този момент изглежда, че разликата между краткосрочните и по-дългосрочните съкровищни книжа би загубила доверието си, като предвестник на рецесията, но бихме казали, че инверсията е по-скоро погрешно изтълкувана, отколкото погрешна. Докато първоначалната инверсия трябва да накара инвеститорите да бъдат нащрек за рецесия, истинското обратно броене започва, когато достигне максималната си точка. Когато това се случи, рецесията започва средно девет месеца по-късно, според Джулиан Емануел от Evercore ISI.

Максималната инверсия вероятно е настъпила на 8 март, когато двугодишната облигация даде 1,09 процентни пункта повече от 10-годишната. Използвайки тази дата, рецесията би трябвало да започне следващия месец. Но рядко е толкова просто. Девет месеца е само средна стойност и рецесията може да отнеме повече или по-малко време, за да се прояви - понякога много повече. Икономиката се нуждаеше от 33 месеца след максималната инверсия през 1998 г., за да изпадне в рецесия, докато S&P 500 продължи да се покачва и добави 68%, преди дотком балонът да се срути.

"Идва рецесия", пише Емануел. "Но "кога" може да бъде 1Q24, както предполага деветмесечното "средно време", или като през 90-те години може да бъде отложено за края на 2024 или 2025 г."

Това е широк диапазон от резултати, но фондовият пазар не го вижда по този начин. Прогнозите на анализаторите отразяват 11% ръст за печалбите на S&P 500, много по-висок от свиването с 30%, което обикновено се случва около рецесия, обяснява съоснователят на DataTrek Research Никълъс Колас, докато индексът се търгува при 18 пъти прогнозираната си за 2024 г. печалба, а не 28 пъти, заплахата от рецесионен спад се вижда по-малка на инвеститорите. И все пак, добре е инвеститорите да помнят, че дори лека рецесия, като тази през 1990-91 г., доведе до спад на печалбите на американските компании с 16%.

"Печалбите винаги спадат, когато САЩ изпаднат в рецесия", пише Колас. "Няма изключения от това правило."

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Много рискове ще окажат влияние върху потребителските навици

Вместо да се опитваме да прогнозираме времето на рецесия, би било по-добре да коригираме портфейлите си за по-високата вероятност от такава, съветват още експертите. Това може да означава закупуване на не особено харесваните защитни сектори като комунални услуги и основни стоки, които са паднали съответно с 13% и 6,4% тази година, или разглеждане на борсово търгуван фонд, посветен на акции с ниска волатилност, като Invesco S&P 500 Low Volatility (SPLV) или iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF (USMV), като и двата се представят по-слабо от основните индекси. Това също може да означава да вземете някои печалби от масата и да вложите малко повече в брой.

Оттук нататък играта трябва да е за управление на риска, а не за прогнозиране на рецесия. "Трябва да сме много скромни, когато се опитваме да направим тези прогнози", казва Ан Ванденабил, икономист в Capital Group. Дори ако това означава да оставите някои печалби на масата.