Пандемичната 2020 година е завършила с най-големия спад в потреблението на петрол. Covid-19 доведе до спад в световното потребление на суров петрол с повече от 9 милиона барела на ден през миналата година. Това показват данни от доклада Statistical Review of World Energy 2021 на British Petroleum, цитирани от Oilprice.

Съединените щати остават най-големият потребител на петрол в света, със средно 17,2 милиона барела на ден през 2020 г. САЩ са шампиони и в производството на петрол през 2020 г.

Въпреки въздействието на пандемията върху производството на петрол в САЩ, страната остава най-големият производител на петрол в света с 11,3 милиона барела на ден. Русия и Саудитска Арабия са на второ и трето място. Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК започнаха съкращаване на производството през 2020 г. заради пандемията.

По отношение на потреблението Китай е втори с 14,2 милиона барела на ден и е единствената страна в топ 10, която отчита увеличение на потреблението на петрол през 2020 г.

За първи път от 2013 г. досега страната сви покупките на петрол за първото полугодие на 2021 г. Вносът на петрол в Китай намалява с 3% на годишна база за първите шест месеца на годината. В периода януари - юни в страната са внесени 260,6 млн. тона петрол, според данни на китайските власти.

Петролната индустрия е уязвима от климатичните промени. Буквално

Петролната индустрия е уязвима от климатичните промени. Буквално

Засега тя не е заплашена от изчезване, разбира се, но сметката набъбва и потребителите трябва да я платят

Топ 10 на най- големите потребителите в света остава непроменен от 2019 година, с изключение, че Саудитска Арабия надмина Япония, а Бразилия изпревари Канада.

Според доклада запасите от петрол в световен мащаб са намалели с 0,1% до 1,72 трилиона барела. Най-големият запас е на Саудитска Арабия от 298 милиарда барела.

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Страната има близо 300 милиарда барела запаси от петрол

САЩ увеличи значително вноса на петрол от Русия

От началото на годината САЩ са увеличили вноса на руски петрол и петролни продукти с повече от три четвърти, предаде РИА Новости преди дни, позовавайки се на статистика. За периода януари-май тази година и в сравнение със същия период на 2020-а - вносът на петролни продукти от Руската федерация в чужбина показва увеличение от 78%. Или с други думи нарастването е от $3,8 милиарда до 6,7 милиарда долара.