Скоро след като обяви, че е открила мащабно находище на природен газ, изчислявано на 80 милиарда долара, Турция обяви, че се готви да продължи проучванията си в Черно море. Това е потвърдил енергийният министър на страната Фатих Дьонмез пред държавната агенция Anadolu. 

Експлоатацията на третият сондаж на страната във водите на Черно море трябва да започне в началото на 2021 година. Той се намира в близост до откритото по-рано находище.

Преди малко повече от месец стана ясно, че южната ни съседка е открила най-голямото такова в историята си. Според изчисленията то е достатъчно, за да покрие потреблението на синьо гориво на страната за 20 години напред.

Газовото находище на Турция в Черно море възлиза на $80 милиарда

Газовото находище на Турция в Черно море възлиза на $80 милиарда

Това изчисляват от Международната агенция по енергетика

По изчисленията на Международната агенция по енергетика залежите там възлизат на 320 милиарда кубични метра газ, които в стойностно изражение са около 80 милиарда долара. Анкара ще трябва да направи първоначални инвестиции от около 6 милиарда долара, за да започне добива.

По думите на президента Реджеп Ердоган тогава откритието ще позволи на Турция да се превърне в следващия нетен износител на синьо гориво и ще намали зависимостта на страната от вноса от Русия, Иран и Азербейджан, който за миналата година възлиза на 41 милиарда долара.