Откритите залежи на природен газ в турската част на Черно море възлизат на 320 милиарда кубични метра, а в стойностно изражение те се изчисляват на 80 милиарда долара според настоящите цени. Това изчислява ръководителят на Международната агенция по енергетика (IEA) Фатих Бирол, цитиран от турското издание Daily Sabah.

Неговият коментар идва след като президентът Реджеп Ердоган обяви в края на миналата седмица най-голямото откритие на газ в историята на южната ни съседка. Находището се намира на 2100 метра под дъното на Черно море и е на около 170 километра от брега.

По време на речта си Ердоган посочи, че експлоатацията му може да започне през 2023 година, вътреки че експерти смятат, че този процес може да отнеме между 7 и 10 години.

Газ в Черно море: каква е истината за новото турско находище

Газ в Черно море: каква е истината за новото турско находище

Според някои експерти, радостта на Ердоган е прибързана

По думите на президента откритието ще позволи на Турция да се превърне в следващия нетен износител на синьо гориво и ще намали зависимостта на страната от вноса от Русия, Иран и Азербейджан, който за миналата година възлиза на 41 милиарда долара.

Бирол посочва пред националната Andolu Agency, че откритието в Черно море се равнява на всички, направени от Норвегия в Северно море от 2010 година насам. Той посочва, че то е от голямо значение за Турция, която зависи за 99% от потреблението си на природен газ на внос.

По неговите думи Анкара ще трябва да направи първоначални инвестиции от 6 милиарда долара, за да започне добива.

Турция е открила залежи от газ в Черно море, които могат да ѝ стигнат за 20 години

Турция е открила залежи от газ в Черно море, които могат да ѝ стигнат за 20 години

Това твърдят източници, цитирани от Reuters