Южна Азия ще бъде най-бързо развиващият се регион от развиващите се страни през следващите няколко години, се казва в актуализираната прогноза на Световната банка за развитието на тази част от света.

Международният финансова организация подобри прогнозата си за растежа на БВП на Южна Азия за 2023 г. до 5,8% от 5,6%, очаквани през април. Въпреки това очакванията за следващата година за региона, който включва Индия, Пакистан, Бангладеш, Бутан, Непал, Малдивите и Шри Ланка, бяха намалени до 5,6% от 5,9%. През 2025 г. се очаква икономически растеж от 5,6%.

ОИСР повиши прогнозата си за ръста на БВП в света

ОИСР повиши прогнозата си за ръста на БВП в света

Повишена е и прогнозата за БВП на Русия

Световната банка също така преразгледа прогнозата за растежа на БВП на Индия през фискалната година 2022/2023 до 7,2% от 6,9% през април и запази прогнозата си за 12-те месеца, завършващи през март 2024 г., на 6,3%. През фискалната 2024/2025 г. индийската икономика ще ускори растежа си до 6,4%, прогнозират експертите на банката.

"Въпреки забавянето на следпандемичното възстановяване на индийската икономика, се очаква тя да продължи да расте с по-бързи темпове от други големи нововъзникващи пазари и икономики", се казва в доклада.

В същото време отрицателното въздействие на затягането на паричната политика върху вътрешното търсене вероятно ще достигне връх през следващата година. Но ниското ниво на външен дълг на Индия и стабилната позиция на представителите на финансовия и корпоративния сектор ще изгладят ефекта от охлаждането на глобалното търсене и нарастващи лихви, пише още в доклада инскитуцията.

Световната банка: Най-лошата икономическа перспектива на Източна Азия от половин век

Световната банка: Най-лошата икономическа перспектива на Източна Азия от половин век

Свършва ли икономическият бум, който "извади Китай от бедността и го превърна в световен гигант"?

По-рано Световната банка понижи прогнозата си за ръста на БВП на Китай през 2024 г. до 4,4% от 4,8%, очаквани през април. Прогнозата за икономически растеж за текущата година е запазена на 5,1%.

Според прогнозите на Световната банка растежът в развиващите се страни от Източна Азия и Тихоокеанския регион ще бъде 5% през 2023 г. и 4,5% през следващата година. Преди това се очакваше увеличение от съответно 5,1% и 4,8%.