Китай и други страни от Източна Азия ще отчетат най-лошия си икономически растеж от половин век, с изключение на периоди на извънредни събития като COVID и петролната криза от 70-те години на миналия век. The Wall Street Journal нарече тази тенденция края на 40-годишен икономически бум, пише РБК.

Растежът в развиващите се източноазиатски икономики ще се забави до едни от най-ниските нива от края на 60-те години на миналия век поради протекционистичните мерки на САЩ и нарастващите нива на държавния дълг. До този извод стигна Световната банка, пише Financial Times.

Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Фактор е и войната в Украйна

През април Световната банка очакваше икономиката на Китай да нарасне с 4,8%, сега прогнозата е намалена до 4,4%. Ръстът на БВП за развиващите се страни в Източна Азия и Тихоокеанския регион (включително Китай) е намален от априлските 4,8% на 4,5%.

Регионът, един от основните двигатели на икономическия растеж в света, се прогнозира да отчете най-лошия си темп на растеж от половин век, прогнозира Световната банка.

Икономистите очакваха Китай да се възстанови по-устойчиво и значително от пандемията, каза Адитя Мату, главен икономист за Източна Азия и Тихия океан в Световната банка. Според нея забавянето на растежа ще продължи, освен ако китайските власти и правителствата на други страни не започнат "по-дълбоки" реформи в сектора на услугите.

Защо икономиката на Китай няма скоро да изпревари американската

Защо икономиката на Китай няма скоро да изпревари американската

Случващото трябва да притеснява целия свят

Световната бнка отбеляза, че продажбите на дребно в Китай са паднали под нивата отпреди пандемията, дългът на домакинствата е нараснал, инвестициите в частния сектор са изостанали и цените на жилищата са стагнирали.

Ситуацията е повлияна от спада на глобалното търсене поради общото забавяне на глобалния растеж, засягащ всички страни, както и факта, че регионът (не само Китай) е засегнат от новите индустриални и търговски политики на САЩ, обяснява FT.

Напрежението между Вашингтон и Пекин облагодетелства други страни в региона чрез увеличаване на вноса. Въпреки това въвеждането на законите IRA и Chips миналата година, насочени към създаване на производство в САЩ и намаляване на зависимостта от Китай, удари страните от Югоизточна Азия. Износът им за САЩ намаля.

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Втората по големина икономика в света изглежда поразително слаба

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service миналия месец предупреди, че темпът на икономически растеж на Китай до 2030 г. ще бъде под натиск. Анализаторите посочиха редица структурни предизвикателства, пред които е изправен Китай - демографско застаряване, забавяне на растежа на производителността и намаляваща възвръщаемост на капитала. В най-лошия сценарий Китай може да се върне към традиционните двигатели на растежа като инвестиции в недвижими имоти и инфраструктура, в който случай средният годишен икономически растеж ще намалее до 3,5% между 2023 г. и 2030 г.

Анализаторите на WSJ смятат тази динамика за края на 40-годишния икономически бум на страната , който "извади Китай от бедността и го превърна в световен гигант". На Пекин му липсва място за разширяване на инфраструктурата, части от Китай имат недостатъчно използвани мостове и летища, милиони апартаменти стоят празни и възвръщаемостта на инвестициите е спаднала рязко, казаха експерти.

Ето кои са най-големите инвестиционни рискове в Азия

Ето кои са най-големите инвестиционни рискове в Азия

Колко привлекателен е азиатският пазар?

Според FT китайските власти забраняват на местните икономисти да коментират икономически проблеми, като искат лошите новини да бъдат представяни в положителна светлина. Един експерт на закрита конференция в Пекин, в отговор на въпрос за рисковете от дефлация, каза: "Както целият пазар знае, в Китай няма такова нещо като дефлация." Той предложи вместо това да се говори за "ниска инфлация" и призова публиката да бъде внимателна, когато публикува експертни коментари от срещата. "Ще бъде лошо, ако не ме видите утре", добави икономистът.