Цените на петрола се покачват във вторник сутринта поради очакванията от срещата на членовете на ОПЕК +, на която може да се вземе решение за намаляване на квотата за добив на суровината. Според Bloomberg, позовавайки се на източници в ОПЕК +, алиансът ще обсъди възможността за намаляване на производството с повече от 1 милион барела на ден.

Заседанието на мониторинговия комитет на ОПЕК+ (JMMC), както и министерската среща на участниците в пакта, ще се проведат присъствено в секретариата на ОПЕК във Виена на 5 октомври. От март 2020 г. срещите се провеждаха чрез видеоконферентна връзка.

Към 9:15 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачиха с $0,37 - до $89,23 за барел. В ход на предишната сесия те поскъпнаха с $3,72 (4,4%), до $88,86 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в къщоо време поскъпнаха на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,41, до $84,04 за барел. В понеделник цената на тези контракти се покачи с $4,14 (5,2%) до $83,63 за барел.

"Очакваме значително намаляване на квотата на ОПЕК+ на хартия, но в действителност то ще бъде много по-малко", каза за Bloomberg Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Groep NV в Сингапур. Намаляване с 1 милион барела на денонощие на практика очаква съкращаване на производството с по-малко от 400 000 барела на ден."

От септември миналата година редица страни от ОПЕК+ изостават от планираните нива на добива поради липса на инвестиции, поради военни сблъсъци и санкции. В същото време общата квота на ОПЕК + се увеличи, което позволи на страните, които могат да увеличат производството, да го направят. През септември тази година министрите на ОПЕК+ решиха да намалят квотата за октомври със 100 000 барела на ден.

Цените на петрола паднаха с 25% през последното тримесечие на фона на сигнали за отслабване на световната икономика в резултат на бързото затягане на паричната политика от глобалните централни банки, включително на Федералния резерв на САЩ. Експертите се опасяват от глобална рецесия и съответно от спад в търсенето на суровината.