Играта на нерви между Израел и Иран навлезе в нова фаза след ракетен удар, който въоръжените сили на еврейската държава нанесоха тази сутрин. С все още неясна цел и също толкова неясни резултати, той събуди жителите на централната провинция Ишафан, където ислямската република има ядрен обект.

За момента единственото сигурно е, че новата ескалация в Близкия Изток сериозно разклаща пазарите.

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си

От Тел Авив обявиха, че това е отговорът им на масираната атака на 300 ракети и дрона, която отбиха с помощта и на Йордания и западните съюзници на 13 април. Информацията от Техеран е за свалени дронове в ранните часове на днешния ден. И Израел, и Иран твърдят, че са се целили във военни обекти.

Още преди небето над ислямската република да бъде отново отворено за полети, петролните котировки скочиха с над 4 на сто в азиатската търговия като така фючърсите на сорта Брент достигнаха 90 долара за барел.

Драстичен спад на БВП на Израел за четвъртото тримесечие на 2023 година

Драстичен спад на БВП на Израел за четвъртото тримесечие на 2023 година

Това е пряко свързано в водените от страната военни действия

Нагоре тръгна и златото, което с цена от 2417,59 долара за тройунция се доближи до исторически максимум. Активът, оценяван като сигурно убежище на стойност, след това се стабилизира на нива от около 2380 долара. Йената и швейцарския франк поскъпнаха спрямо долара.

На този фон, фондовите пазари в Азия минаха в отстъпление. Индексът на MSCI за азиатско-тихоокеански акции спадна с 2,6%, японският Nikkei 225 беше надолу с до 2,4%, а фючърсите на американски акции - 1,7%.

Криптовалутите също пострадаха от новата близкоизточна ескалация. Биткойн падна с 5,5% до под 60 000 долара.

Каква ще стане цената на петрола в случай на ответен удар на Израел към Иран

Каква ще стане цената на петрола в случай на ответен удар на Израел към Иран

През Ормузкия пролив се извършват около една пета от доставките на петрол по вода в света

След като по-късно сутринта стана ясно, че израелската атака по Иран не е с голям мащаб, възходът на активите сигурни убежища загуби скорост. Така не се изпълниха и опасенията на анализатори за над 100 долара на барел при удар срещу петролната инфраструктура на страната.

Ще се усети ли у нас?

Още от началото на необявената война между Израел и подкрепяните от Иран бунтовнически организации през октомври основно опасение на някои анализатори у нас беше как конфликтът ще се отрази на цената на горивата в България.

Справка в платформата Fuelo показва, че спрямо октомври (когато "Хамас" нападна Израел и в отговор започна военната операция в Газа) най-масовият бензин А95 е поевтинял с 4%. За последната седмица, която включва и иранската атака по еврейската държава, поскъпването е с 0,37% или 1 стотинка.

На този етап няма индикации за сериозни повишения на цените на горивата, коментира пред Money.bg председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. По думите му ударът на Израел изглежда доста премерен и, ако няма последваща ескалация, ситуацията ще остане в сегашните си рамки.

"Обикновено в изборна година в САЩ цените на горивата се стабилизират", отбеляза Бенчев, като посочи, че Вашингтон използва своите стратегически запаси, за да влияе на пазара.

Застрашено ли е производството на горива в България?

Застрашено ли е производството на горива в България?

Според нов анализ в Европа има много рафинерии в голям риск от затваряне, има ли такива у нас?

А може ли у нас въобще да останем без горива? В края на миналия месец енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров посочи пред Money.bg, че рафинерията в Бургас работи със суровина от Саудитска Арабия, Либия, Норвегия и Казахстан. Голяма част от саудитския петролен износ минава през Ормузкия проток, чието северно крайбрежие принадлежи на Иран.

Според Бенчев евентуално смущение на морския трафик там би довело до по-високи цени за барел заради по-дългите алтернативни маршрути за доставки, но така или иначе това към момента не е толкова вероятен сценарий.