Пактът ОПЕК+ започва 2024 г. с леко модифицирани производствени квоти, доброволни съкращения от отделните страни членки, без Ангола, но с Бразилия, която все още няма да участва в съкращенията.

На заседание в края на ноември 2023 г. решенията, взети през юни, бяха запазени, като бяха леко за три държави - Ангола, Конго и Нигерия. Страните от ОПЕК+, според установените квоти, биха могли да произвеждат 40,5 милиона барела на ден. В края на декември обаче Ангола обяви, че ще напусне ОПЕК , което означава, че официалната квота ще стане 39,4 милиона барела на ден.

В същото време редица страни от ОПЕК+ доброволно намаляват производството си с 1,66 милиона барела на ден, от които по 500 хиляди барела на ден се падат на лидерите в пакта - Русия и Саудитска Арабия.

Пазарът, ако споразумението за ограничаване на долива между страните, участващи в ОПЕК+ се срине точно сега, незабавно ще понижи цените на петрола в коридора от 50-60 долара за барел. Това значително ще намали инвестиционната привлекателност на индустрията и ще се отрази негативно на страните износителки на петрол, каза за РИА Новости главният директор за енергийния сектор на Института по енергетика и финанси (IEF) Алексей Громов.

"Ако си представим, че ОПЕК+ престане да функционира, тогава можем много рязко да се върнем към състоянието от началото на 2020 г., когато започнаха некоординирани действия между всички производители на петрол, ценова война и, най-важното, липсата на каквито и да било ограничения за петрола производство и доставки "на световните пазари. При липса на ОПЕК+ ще живеем в условия на значително по-ниско ниво на световните цени на петрола. Това няма да е сегашният коридор от 75-80 долара за барел, това ще са цени около 50-60 долара", каза експертът.

В същото време Громов подчерта, че доларът от 2023 г. "изобщо не е същият като доларът от 2020 г. и още повече от 2017 година." И ако направите изчисленията, ще стане ясно, че като се вземе предвид инфлацията, цените на петрола сега ще бъдат много по-скромни, отколкото преди няколко години. Според него 70 долара за барел днес са 60 долара през 2020 г. Въпреки това вдигането на световните цени до 100 долара е опасно, отбеляза експертът, защото това ще стимулира ускорен отказ на вносителите на петрол.

Ангола напуска ОПЕК

Една от страните от ОПЕК напуска организацията

Защо се е стигнало до това решение на правителството на страната

"Важно е цените да се поддържат в инвестиционно привлекателен коридор за производителите на петрол. Това вероятно е днес от 75 до 90 долара за барел. Това е добър коридор за производителите на петрол и, между другото, приемлив за страните, внасящи петрол", - заключи Громов.

Въпреки очакванията: Саудитска Арабия ще се придържа към намаления добив на петрол

Въпреки очакванията: Саудитска Арабия ще се придържа към намаления добив на петрол

Това е заявил министърът на енергетиката на страната

Припомняме, ОПЕК+ през 2023 г. намали производството с 2 милиона барела на ден от нивото от август 2022 г. През юни алиансът обяви, че ще намали целта си за производство на петрол с още 1,4 милиона барела от 2024 г. Освен това до края на 2024 г. има намаления на квотите за редица страни от ОПЕК+, включително Русия и Саудитска Арабия, с 1,66 милиона барела на ден. От юли Рияд въведе доброволно съкращаване на производството с още 1 милион барела, а Русия от август ограничи износа на петрол, първо с 500 хиляди барела, а от септември до декември - с 300 хиляди.

ОПЕК+ обсъжда ново свиване добива на петрол

ОПЕК+ обсъжда ново свиване добива на петрол

Не всички държави от организацията са съгласни

На срещата си през ноември ОПЕК+ леко задълбочи съкращенията на квотите през 2024 г., като намали максималното ниво на производство на Ангола и леко увеличи производството на Конго и Нигерия. Шест членки на ОПЕК+ въведоха допълнителни доброволни ограничения за първото тримесечие на 2024 г. с общо 700 хиляди барела на ден. Също така до края на март Саудитска Арабия удължи намалението с 1 милион барела, а Руската федерация задълбочи намалението на износа до 500 хиляди барела, от които 300 хиляди са петрол, а 200 хиляди са петролни продукти.