ОПЕК+ ограничава доставките на петрол на международните пазари, за да избегне свръхпредлагането и да поддържа цените на настоящото ниво - но пониженото търсене на суров петрол от Китай може да застраши усилията на алианса, пише Bloomberg.

Китайските петролни рафинерии съкращават нефтопреработката, тъй като свиването на промишлената активност в страната и кризата на жилищния пазар способстват за по-слабото търсене на пластмаси и горива. Затова Китай ограничава покупките на петрол от Саудитска Арабия и Русия - двете водещи държави в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+).

По изчисления на информационната агенция, през април обемът на нефтопреработката от рафинериите в Китай е бил 14,36 млн. барела на денонощие, което е с 4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година и най-ниското ниво от декември насам. Малките независими (от държавата) рафинерии, концентрирани в китайската провинция Шандун, сега използват само около 55% от мощностите си, в сравнение с 62% година по-рано, по данни на Mysteel OilChem.

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Най-големият доставчик на петрол за Китай и Индия за февруари

Русия увеличи износа на петрол по море почти до 1-годишен максимум

Междувременно крупните държавни рафинерии не бързат да увеличават натоварването на мощностите си, след приключване на сезонните ремонти, отбелязват от консултантската фирма Energy Aspects Ltd.

Потреблението на петролни продукти в Китай (бензин, дизел и др.) през април спадна за първи път от декември 2022 г. насам.

Така през последните шест седмици средните международни цени на петрола се понижиха с почти 10 долара за барел, на фона на липсата (засега) на индикации за повишаване на търсенето в Китай, при достатъчни доставки от САЩ и други големи износители в света.

Колко да очакваме да поскъпне бензинът при 100 долара за барел петрол?

Колко да очакваме да поскъпне бензинът при 100 долара за барел петрол?

Зареждането през лятото вероятно ще ни излезе "по-солено"

Макар че по-ниските цени на петрола общо взето са положителен фактор за потребителите и големите централни банки (които се опитват да се справят с високата инфлация), те също така намаляват приходите на Саудитска Арабия и нейните партньори от ОПЕК+. По оценки на Международния валутен фонд (МВФ), Саудитска Арабия я устройват цени на петрола от около 100 долара за барел, за да финансира своя амбициозния план за икономическо развитие на страната.

"В основата на намаленото търсене на петрол в световен мащаб е ситуацията в Китай", коментира Хенинг Глостейн, който отговаря за направлението по климата и суровините в Eurasia Group. По думите му, "ако настоящите ранни индикатори за очертаващ се икономически дисбаланс в Китай се запазят, то ОПЕК+ ще бъде принудена да продължи да ограничава добива на петрол".

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Това разместване се случва за първи път от 8 години