Стабилното покачване на петрола предизвика спекулации, че цените може да достигнат 100 долара за барел, ако текущите пазарни условия се запазят.

Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуваха над $86, докато брентът се повиши над 91 долара за барел, или най-високите им нива от октомври месец на миналата година до сега. Международните референтни фючърси се покачиха с повече от 1% в предходната сесия, затваряйки над ключовото ниво от $90 на фона на признаци за ескалация на напрежението в Близкия изток.

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Глобалните фактори, които способстват това да се клучи

"Има много геополитически причини да се безпокоим относно рисковете при доставките", каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент в Rystad Energy, пред Yahoo Finance тази седмица относно възходящата тенденция на цената на петрола.

"Следователно бих казал, че трицифрените цени на петрола не са толкова далеч в този момент. И това е мястото, където със сигурност можем да стигнем през следващите няколко месеца", добави той.

Галимберти посочва продължаващото съкращаване на производството от петролния алианс ОПЕК+ и украинските атаки с дронове срещу руски рафинерии като основните катализатори, тласкащи цените към 100 долара през следващите няколко месеца.

"Русия е основен производител на петрол. Така че в момента, в който имате потенциално 500 000, [или] един милион барела на ден, временно засегнати - това е, когато можете да видите цените на петрола да се покачат потенциално с още $5, $10, и тогава сте в трицифрено число," каза Галимберти.

Разбира се, анализаторът отбелязва, че достатъчно свободен капацитет или способността да се изпомпва повече петрол в Близкия изток, може да помогне за задържане на цените.

Миналия месец Русия заяви, че ще задълбочи намаляването на добива си, което накара анализатора на JPMorgan Наташа Кънева да обмисли вариант, при който суровият петрол брент да достигне 100 долара за барел до септември.

"По номинална стойност и при липса на реакция на политиката, предлагането или търсенето, действията на Русия биха могли да повишат цената на петрола брент до над 90 долара още през април, да достигнат средата на 90-те долара до май и близо 100 долара до септември", пишат Кънева и нейният екип в бележка миналата седмица.

Все пак Кънева очаква да види цените на Brent да се търгуват на 90 долара до май и 85 долара през втората половина на годината, тъй като контрамерките ще започнат, ако цените станат твърде високи. Например САЩ биха могли да изберат да освободят доставки от стратегическия си петролен резерв, Русия може да избере да запази износа си на сегашните нива или може да започне унищожаване на търсенето.

"Урокът от енергийната криза през 2022 г. ни научи, че има множество лостове, които могат доста ефективно да смекчат въздействието на високите цени", пише екипът на JPMorgan. "Нашето виждане остава, че като се има предвид силата на щатския долар и високите разходи за заеми, цените на петрола значително над 90 долара могат да причинят сериозни смущения в световното търсене на петрол — какъвто беше случаят през март-юни 2022 г. и през септември-октомври 2023 г. — което на свой ред води до по-ниски цени."

Какви ще са цените на горивата у нас при 100 долара за барел брент?

Справка в популярен сайт за сравнение на цените на горивата сочи, че средната цена, при която се продава бензина по родните бензиностанции, е 2,68 лева за литър от най-масовото гориво - А95.

Интересен е фактът, че текущите цени са близки до тези от лятото на 2014-та година, когато бензинът достигна рекордни нива от 2,60 лева за литър. Тогава петролът струваше около 120 долара за барел. Еврото обаче се търгуваше при далеч по-високи нива спрямо долара - от 1,39 долара. Към днешна дата единната валута се рязменя при нива от 1,08 евро или с 22,3% надолу, което компенсира по-високите нива на цената на петрола.

При настоящите си нива, бензинът A95 в България, продължава да е най-евтин в ЕС. За сравнение, в северната ни съседка - Румъния, горивото се продава при средна цена от 2,81 лева за литър.

В навечерието на летния сезон, когато потреблението на горива се повишава значително, два са факторите (отвъд чисто спекулативните действия), които могат да тласнат цената на бензина и останалите горива нагоре. На първо място - това е по-нататъшното поскъпване в цената на петрола - към психологическата граница от 100 долара. И на второ - потенциално поскъпване на долара спрямо еврото, което изглежда напълно реалстично да се случи, предвид на очакваното по-бавно и слабо повишение на лихвите от страна на Фед, в най-голямата световна икономика.

Не е невъзможно да видим по-нататъшно повишение на цената на най-масовото гориво - към 2,80 лева, въпреки което страната ни да продължи да се отличава с едни от най-евтините горива в ЕС.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.