Цената на петрола падна до ново дъно, след като в началото на седмицата записа леко нарастване. Сортът Brent се търгува за под 35 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 11 години насам, пише BBC.

Черното злато изгуби 4,6% от цената си до 34,76 долара за барел и остана под срива си през декември. Сортът Brent се продава толкова евтино за първи път от 1 юли 2004 г. до сега. Стойността на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намаля с 3,7 на сто до 34,65 долара за барел.

В началото на седмицата се забеляза положителна тенденция на пазара, след като Саудитска Арабия обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Иран.

Анализаторите обаче посочват, че страховете за сътресенията между двете държави и за евентуални проблеми с доставките на петрол вече са отшумели. Те изключват в скоро време членките на ОПЕК да се договорят за намаляване на добива, за да се стимулира поскъпването на черното злато.

“Запасите продължават да нарастват, а това заедно с проблемите между Саудитска Арабия и Иран правят постигането на споразумение за добива почти невъзможно”, посочват специалисти от Markets.