Цените на петрола от еталонните световни марки спадат в сряда сутринта. Котировките завършиха търговията във вторник на червено, въпреки съобщенията за спиране на енергийните доставки от Русия за страните от Източна Европа.

Днес към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,99, до $95,32 за барел. Във вторник цената им се понижи с $0,34 (0,4%) до $96,31 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с $0,71, до $89,79 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $0,26 (0,3%), до $90,5 за барел.

Стана известно, че на 4 август украинската "Укртранснафта" е спряла транзита на руски петрол през територията на Украйна поради неплащане на транзитната такса. Разклонението на нефтопровода "Дружба", преминаващо през територията на страната, доставя петрол до рафинериите на Унгария, Словакия и Чехия. Според компанията около 250 хиляди барела петрол на ден обикновено са били доставяни по този начин.

Това съобщение подкрепи котировките, които се повишиха рязко, но до края на сесията растежът беше ограничен и по-късно изчезна на фона на събитията около преговорите за съживяване на иранската ядрена сделка.

Дипломати от ЕС изготвиха окончателния текст на документа за възстановяване на договора за ядрената програма на Техеран и го предадоха на иранската страна.

Инвеститорите остават оптимисти за потенциалната сделка, която "ще доведе до наводняване на пазара с ирански петрол, което ще бъде прието положително от вносителите, отказали да купуват петрол от Русия поради войната в Украйна", каза Михир Кападия, ръководител на Sun Global Investments.