Цените на петрола, които затвориха в петък най-високите си стойности от март, в понеделник спадат на фона на продължаващото нарастване на заразените от COVID-19 в САЩ и други страни по света.

Бъдещата посока на пазара до голяма степен зависи от това колко бързо ще бъде въвеждането на коронавирусните ваксини, казват експертите. Повечето американски граждани вероятно ще могат да получат ваксината до второто тримесечие на 2021 г., пише Bloomberg.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,23 ч. българско време) се търгуват по 49,03 долара за барел, което е с 0,22 долара под цената в края на предходната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с 0,54 долара (1,1%) - до 49,25 долара за барел.

Цената на януарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е спаднала до 46,01 долара за барел, което е с 0,25 долара под нивото на предишната търговия. В петък тези фючърси поскъпнаха с 0,62 долара (1,4%) - до 46,26 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 2,1%, а юWTI - с 1,6%. Пазарът беше подкрепен от резултатите на срещата на страните от пакта ОПЕК +, както и от сигнали, че Съединените щати може скоро да предприемат още един пакет от мерки за подкрепа на икономиката.

Държавите от ОПЕК + се съгласиха да увеличат добива от януари 2021 г. не с 2 милиона барела дневно, както беше планирано, а само с 0,5 милиобарела .

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси заяви в петък, 4 декември, че депутатите преминават към компромисен бюджетен план. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл са готови да предложат пакет от мерки за икономическа подкрепа на стойност 908 милиарда долара, според източници на Bloomberg.

"С избягването от ОПЕК + на значително увеличение на производството, както и на нов срив на алианса, увеличаването на производството с 500 хил. барела на ден трудно може да се счита за благоприятно решение за биковете", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. - Преговори нов стимулационен пакет в САЩ може да подпомогне цените на петрола, но вероятно ще са необходими допълнителни добри новини за ваксините, за да се поддържат цените на петрола."