Цените на редкоземните метали вероятно са достигнали дъното и може да се повишат по-късно тази година, заради търсенето на фона на производството на електрически превозни средства и съоръжения за производство на вятърна и слънчева енергия. Очаква се доминиращият производител в света Китай да се оттегли от разширяването на квотите за производство, смятат анализатори, пише Reuters.

Редкоземните елементи са група от 17 елемента, използвани за производство на продукти като военно оборудване, лазери, електромобили и потребителска електроника. Цените скочиха до най-високото си ниво от десетилетие през 2022 г. но миналата година се сринаха, заради увеличеното производство в Китай и по-бавния от очакваното растеж на търсенето.

Един от най-използваните редкоземни елементи празеодимовия оксид отчете срив в цената с 34% през 2023 година, а тербиевият оксид и неодимовият оксид паднаха до най-ниските си нива от края на 2020 г. миналия месец, според данни на Shanghai Metals Market (SMM).

България може да се окаже лидер при редкоземните елементи, ако промени политиката си към добива

България може да се окаже лидер при редкоземните елементи, ако промени политиката си към добива

Money.bg разговаря с Даниел Маринов, който ръководи българския клон на Velocity

Квоти за износ от Китай

Китай, откъдето идва 70% от добива на редкоземни елементи и 90% от рафинираната продукция, според Геоложката служба на Съединените щати, контролира доставките на стратегическия ресурс чрез квотна система от 2006 г.

Миналата година Китай издаде трета партида квоти за добив на редкоземни елементи и за първи път издаде трети набор от квоти за една година от 2006 г. насам, като общата квота за годината беше рекордно висока от 255 000 тона, с 21,4% повече от преди година по-рано.

Очаква се обаче квотите на Китай да се увеличават с по-бавен темп тази година, между 10% и 15%, смятат анализатори от Baiinfo.

За неодимовия-празеодимов (NdPr) оксид, използван в постоянните магнити ще има дефицит от 800 метрични тона в световен мащаб през 2024 г., докато миналата година имаше излишък от 6600 тона, писа Guolian Securities миналия месец.