Турция очаква да приключи с проучванията и да представи първите резултати за разкритото историческо находище на природен газ в Черно море през следващия месец.

По думите на представител на ресорното министерство предстои да бъдат извършени още тестове, които могат да добавят допълнителен обем към вече разкритите около 320 милиарда кубически метра от суровината, пише Bloomberg.

Това е най-голямото такова находище в Черно море, като от Анкара очакват, че той ще може да задоволи до 30% от потреблението на природен газ на първоначален етап.

Турция е открила залежи от газ в Черно море, които могат да ѝ стигнат за 20 години

Турция е открила залежи от газ в Черно море, които могат да ѝ стигнат за 20 години

Това твърдят източници, цитирани от Reuters

Властите в южната ни съседка смятат, че експлоатацията му ще може да започне до 2025 година, но експерти смятат, че разработването на находището може да отнеме и 10 години.

Въпреки това откритието е ключово за турската икономика, възлизаща на 750 милиарда евро, която внася около 90% от потребяваните около 50 милиарда кубични метра газ на година.

Преди време от Международната агенция по енергетика изчислиха, че в стойностно изражение находището възлиза на 80 милиарда долара. През миналата година експорта на природен газ на Турция е за 41 милиарда долара.

Газовото находище на Турция в Черно море възлиза на $80 милиарда

Газовото находище на Турция в Черно море възлиза на $80 милиарда

Това изчисляват от Международната агенция по енергетика