Турция направи откритие на залежи на газ, които по днешни пазарни оценки струват към 100 млрд. долара. То ще бъде отворено за търговия под името "Договор за черноморски газ" на бъдещия турски пазар на газ, който ще стартира на 1 октомври в Истанбул оповести Мустафа Йълмаз, шеф на местния регулатор на енергийния пазар.

Те са намерени в газовия кладенец Amasra-1 в северното газово находище Сакария, намиращо се на брега на Черно море, предаде Hurriyet. Президентът Ердоган обяви ново откритие на газ от 135 млрд. куб. м. Това следва от най-голямото откритие на газ в историята на страната миналата година, когато бяха намерени 405 млрд. куб. м в кладенеца Tuna-1, също разположен в газовото поле Сакария.

Натрупаните 540 млрд. куб. м газови открития могат значително да намалят зависимостта на Турция от вноса на газ.

"Първоначално от 2023 г. се планира добив на между 3 до 5 млрд. куб. м от Черно море, но той може да се увеличи до 15-20 млрд. куб. м годишно, което би довело до понижаване на вноса на газ от Турция с 30% и дефицита по текущата сметка", каза Йълмаз.

Една от първите стъпки към извличане на природен газ ще бъде създаването на фючърсен пазар на газ под енергийната борса на Турция, EXIST. Според Йълмаз тази борса ще облекчи рисковете за търговците и участниците на пазара, като предложи по-голяма търговска стабилност от настоящия спот пазар на газ.

"Участниците на пазара ще могат да търгуват под името" Договор за черноморски газ" в бъдещия пазар на газ, който ще се отвори на 1 октомври", каза той.

Той добави, че доставките на газ от Черно море и Трансанадолския газопровод за природен газ и тръбопроводите Турски поток ще подкрепят целта на Турция да се превърне в център за търговия с газ и ще повлияят положително на цените на газа в страната.

"Турция сега ще стане плеймейкър на пазара на газ"

Черноморският газ ще засили позициите на Турция в преговорите за договор за газ, според Йълмаз. Това е много важно, тъй като около 30% от дългосрочните и индексираните от Турция договори ще изтекат или тази, или следващата година.