Договор за предварителни инженерни дейности подписаха Westinghouse Electric и "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", съобщиха от компанията. Това е важна стъпка по пътя към евентуално изграждане на VII блок на атомната ни електроцентрала с американска мощност.

Контекст: За участие на Westinghouse в българската ядрена енергетика се говори от десетилетие. Първите коментари в тази посока бяха по времето на Драгомир Стойнев през 2013 г. Извън политическите заявки, обаче, конкретната работа върви бавно.

Работещата с АЕЦ "Козлодуй" Westinghouse сменя собственика си срещу $8 милиарда

Работещата с АЕЦ "Козлодуй" Westinghouse сменя собственика си срещу $8 милиарда

В началото на 2020 година американската компания сключи договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на V и VI блок

Възможностите за използване на вече изградената и работеща площадка на АЕЦ "Козлодуй" за нови реактори върви паралелно на сюжета с АЕЦ "Белене", за която след арбитраж България има два реактора, но все още няма окончателно решение дали да строи електроцентралата.

АЕЦ "Козлодуй" иска да се защити от кибератаки. Подписа договор с Westinghouse за над 8 млн.лв.

АЕЦ "Козлодуй" иска да се защити от кибератаки. Подписа договор с Westinghouse за над 8 млн.лв.

Работата по новия проект започва през март тази година и трябва да завърши през 2023-а

В момента работещите два реактора ВВЕР-1000 в "Козлодуй" (V и VI блок) имат около 30 години оставащ живот и, освен ако не се стигне до някакви грандиозни технологични пробиви, нашата страна би имала сериозни трудности без тях.

Westinghouse вече подписа с централата договор за доставка на свежо ядрено гориво.

Снимка 622552

Източник: Уестингхаус

Детайли: Дейностите по договора с Westinghouse включват оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на реактор АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура.

Работна група вече оценява регулаторните, лицензионните и проектните изисквания.

Убеждаваме Westinghouse да поеме половината разходи за 7-ми блок

Убеждаваме Westinghouse да поеме половината разходи за 7-ми блок

Вече е проведена и първата среща с американския енергиен експерт, който трябваше да дойде следствие на договорката между кабинета Борисов и държавния секретар на САЩ Джон Кери

Още нещо: AP1000 реактори в момента работят в САЩ и Китай. Предстои да бъдат изградени такива и в Полша, както и в Украйна, а според Westinghouse международният интерес е сериозен.