Известната у нас американска енергийна компания Westinghouse Electric, която работи с АЕЦ "Козлодуй",  ще смени собствеността си в сделка за близо $8 милиарда. Новината съобщиха две канадски компании - Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners, цитирани от световните агенции. От компаниите заявиха, че вече има предварително споразумение за придобиване на производителя на оборудване за ядрена централа.

Cameco трябва да придобие 49% от Westinghouse Electric, докато Brookfield Renewable и неговите институционални партньори ще притежават останалия дял.

Сделката включва и натрупания дълг на компанията от около $4 милиарда. Придобиването на едно от най-известните имена в енергийната индустрия на САЩ идва на фона на нарастване на интереса към ядрената енергия на фона на енергийна криза в Европа и скока на цените на суровия петрол и природния газ.

АЕЦ "Козлодуй" иска да се защити от кибератаки. Подписа договор с Westinghouse за над 8 млн.лв.

АЕЦ "Козлодуй" иска да се защити от кибератаки. Подписа договор с Westinghouse за над 8 млн.лв.

Работата по новия проект започва през март тази година и трябва да завърши през 2023-а

Ядрената енергия вече е от ключово значение за страните, тъй като те се опитват да постигнат глобалните цели за нулеви въглеродни емисии и може да са на прага на бум, наблюдаван за последно след петролната криза от 70-те години на миналия век.

Westinghouse Electric в България

Компанията е позната у нас от 2012 година, когато бе избрана да извърши предпроектно проучване за изграждане на нов седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Договор с тях за разширяване на ядрената централа беше подписан през 2014 година, но по-късно контрактът беше развален. Седми блок все още няма.

В началото на 2020 година американската енергийна компания сключи договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на V и VI блок. Беше подписан договор и за разработване на анализи на безопасността с оглед лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво.

В началото на годината Westinghouse Electric сключи и договор за проектиране, доставка и инсталиране на система за киберсигурност на АЕЦ "Козлодуй", а през последните месеци компанията подписа и споразумение за изграждане на хранилище за геотермална енергия в България на базата на нов вид технология.

Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse

Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse

Въпреки това компанията прогнозира печалба за следващата година