Базираната в САЩ Westinghouse и българската АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за проектиране, доставка и инсталиране на система за киберсигурност в централата, става ясно от информация на американската компания, цитирана от SeeNews. Сделката е била финализирана по време на посещението на финансовия министър Асен Василев в САЩ.

Договорът предвижда внедряване на високотехнологични решения за защита от кибератаки.

Все още не е посочен обемът нa cдeлĸaтa. Спpaвĸa в Aгeнциятa зa oбщecтвeни пopъчĸи обаче пoĸaзвa, чe тя e нa cтoйнocт мaлĸo нaд 8.4 милиона лева c ДДC и e cĸлючeнa нa бaзa дoгoвapянe бeз пpeдвapитeлнa пoĸaнa зa yчacтиe.

"Искам да подчертая, че поддържането на стабилна и ефективна система за киберсигурност е от решаващо значение за АЕЦ "Козлодуй", заяви Наско Михов - главен изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй", цитиран от Yahoo Finance.

Община Козлодуй  минава на режим на тока

Общината, която произвежда 1/3 от електроенергията в България, минава на режим на тока

Ще бъде спирано уличното и парково осветление в града и селата

Подписаният договор е в съответствие с националното законодателство и по реда на Закона за обществените поръчки. Той ще осигури внедряване на високотехнологични решения за защита от кибератаки, като по този начин ще се подобри цялостната мрежова и информационна сигурност на ядрената енергетика. 

"Горди сме, че предоставяме едно най-съвременно решение за АЕЦ Козлодуй, което използва най-добрите в класа си платформи за киберсигурност", коментира Тарик Чохо, който е президент на Westinghouse за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.

От компанията подчертават, че тяхната нова програма за киберсигурност засилва безопасността и сигурността и се прилага в ядрената индустрия на САЩ. Освен това отговаря и на международните разпоредби за атомните електроцентрали.

Проектът ще започне през март 2022 година, като завършването е планирано за октомври 2023 година.

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

След среща с предидента Джо Байдън