Нидерландия стана първата европейска нация, която внесе банани от Индия. 20-тонна пратка от продукцията достигна Холандия от Барамати, на 10 ноември. Това беше първата пробна доставка на пресни банани до нацията по морския път.

"С пристигането на индийските банани в Европа една мечта се сбъдна. Това е пазар, който преследваме, но е предизвикателство да навлезем. Ако успеем, ще се отличим по отношение на лидерство", каза Пурнима Ханделвал, главен изпълнителен директор на износителя INI Farms, цитиран от Fresh Plaza.

Индия е най-големият производител на банани в световен мащаб, но много малък играч, когато става въпрос за износ. Пурнима спомена, че дългото транзитно време е основното предизвикателство за износа на индийски банани за Европа. INI Farms изнася банани за Близкия изток и в зависимост от дестинацията отнема между пет и четиринадесет дни, докато транзитното време до Ротердам е 21 дни. Той налага изисквания към обработките преди и след прибиране на реколтата, отбеляза изпълнителният директор.

Без банани по Коледа в Русия - цената им скочи драстично през годината

Без банани по Коледа в Русия - цената им скочи драстично през годината

Кои са другите силно поскъпнали продукти?

Очаква се тази пробна доставка да отвори значителен експортен потенциал на европейския пазар за индийски банани. С първата пробна доставка до европейския пазар се изчислява, че Индия може да успее да изнесе банани на стойност над 1 милиард щатски долара през следващите пет години. Основните дестинации за износ на индийски банани включват Иран, Ирак, ОАЕ, Оман, Узбекистан, Саудитска Арабия, Непал, Катар, Кувейт, Бахрейн, Афганистан и Малдивите.

През периода между 2022 и 2023 г. Индия е изнесла банани на стойност 176 милиона щатски долара. Андхра Прадеш е най-големият щат за производство на банани, следван от Махаращра, Карнатака, Тамил Наду и Утар Прадеш. Тези пет щата колективно допринасят с около 67 процента за производството на банани в Индия.

Световното производство на банани е силно застрашено

Световното производство на банани е силно застрашено

Пазарът разчита само на един сорт банани, който е силно податлив на гъбична инфекция