Може и да не се забелязва в супермаркетите, но производството на един от най-популярните сортове банани е изправен пред сериозен проблем - разрушителни гъбички. Заболяването по плодовете, което буквално опустошава културата, се наблюдава вече за втора година в континентът с най-голям износ - Южна Америка.

Сортът "Кавендиш" (Cavendish) е един от най-издръжливите и използвани в света. Той не узрява бързо и може да бъде транспортиран с плавателни съдове за голям период от време. Той обаче е и най-застрашеният сорт, а глобалният пазар е напълно зависим от неговото производство, пише AP.

От години учени предупреждават, че големите компании производители като Chiquita и Dole ще трябва да намерят нови сортове банани, тъй като болестта се разпространява в световен план. От този месец случаите в Колумбия вече са факт, а страната е един от водещите износители. Наличието на болестта по бананите дори принуди властите в страната да обявят извънредно положение.

Според експертите в сферата дните на някои от основните сортове наистина са преброени. Още обаче имало време, за да се намери алтернатива.

По думите на Ранди Плоц, който е учен от Университета във Флорида и който изучава тропическите болести, по света - главно към САЩ и ЕС - предимно се изнасят банани от сорта "Кавендиш". Той обяснява, че може и да изглежда странно, че световният пазар на плода разчита само на един единствен сорт. Това обаче било икономическо оправдано, защото масовото производство на един сорт е начин за намаляване на разходите по производство, което от своя страна прави плода достъпен навсякъде. Устойчивостта на сорта при пренос също е много важна. Точно този сорт обаче е податлив а гъбичната инфекция.

Растението по принцип е трудно за размножаване и намирането на трайни сортове като "Кавендиш" не е лесно.

Снимка 440471

Източник: iStock

Подобен сценарии впрочем не се случва за първи път - светът вече знае какви са рисковете, когато се разчита само на един сорт банани - в средата на миналия век сортът "Грос Мишел" е опустошен от по-ранен щам на същата болест. Тогава се прибягва към сорта "Кавендиш". Този път обаче алтернатива няма.

В част от борбата си срещу щама в Азия се планира да се засаждат други сортове, или от същия, но не на заразени земи. Проблемът е, че другите сортове нито са толкова продуктивни, нито са защитени от гъбичките. А заразата може да оцелее в почвата десетилетия.

Колумбия вече предприема сериозни мерки срещу болестта - осъществява се санитарен контрол на входа на всяка плантация, мият се и се дезинфекцират коли, камиони и други.

Освен че е много трайна, инфекцията пътува върху малки частици от почвата, които могат много лесно да се предават от гуми на превозни средства, обувки и други. Това поражда притеснение сред колумбийските фермери, че може болестта да бъде пренесена от крадци, а някои от фермите са наистина салбо охранявани. Поради това полицията и военните в страната засилиха контрола около плантациите, след като щама беше регистриран.

Досега болестта при бананите е открита в 6 ферми в страната. Всичките се намират в провинция Ла Гуаджира, която е до границата с Венецуела.

По данни на здравните власти в южноамериканската страна засега все още не е засегната огромна площ, а само 490 декара. Те обаче се опасяват, че е възможно болестта като цяло да промени банановата индустрия завинаги.

Статистика на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН информира, че след кафето и цветята, бананите са третият по-големина и важност селскостопански отрасъл в Колумбия. Над 80% от цялата продукция на страната, или около 2 милиона тона, годишно се изнасят от страната, главно към ЕС (65%) и САЩ (около 20%). Културата заема между 7 и 10% от общата площ, засадена с овощни култури.

През 2018 година износът на банани на страната се е увеличил с 3,52% спрямо 2017 година - произведени са 101,4 милиона кутии банани, възлизащи на стойност 868,7 милиона щатски долара. За годината страната се нарежда на четвърто място по износ на културата, като пред нея са само Еквадор, Коста Рика и Гватемала.

Снимка 440469

Източник: iStock