Минната индустрия, въпреки все по-ожесточената борба на Брюксел срещу използването на въглища, все още дава работа на много хора в страните от Централна и Източна Европа. Със стъпките, с които Стария континент вече е поел по пътя към намаляването на замърсяването на атмосферата, работата в този сектор изглежда без бъдеще.

От Politico разказват в свой репортаж за миньорите в региона и конкретно в съседна Румъния. Там вече компании, управляващи вятърни електроцентрали, предлагат на част от хората в индустрията да се преквалифицират и да работят за тях. Но за много от тях това не е решение.

"Това говори за огромните социални предизвикателства, пред които е изправен планът Европейският съюз (ЕС) за намаляване на вредните газове конкретно в силно зависимите от въглищата региони", посочват от медията.

Полша, посочвайки големите разходи, казва, че може да стане климатично неутрална до 2050 година. Други държави от региона, като Румъния, също смятат, че биха могли да се справят с тази задача едва към средата на идното столетие.

"Трудно е да се промени нагласата на хората, а допълнително затрудненият достъп до европейски фондове, които биха могли да подпомогнат една по-бърза промяна, правят ситуацията още по-трудна", пишат от Politico.

Въпреки това в северната ни съседка вече има примери за това как трябва да се случи процесът към преквалифициране на миньорите. Местната Romanian Wind Energy Association (RWEA) търси европейско финансиране, за да разшири пилотния си проект с академия за обучения, свързани с производството на зелена енергия.

Засега се работи по преквалифицирането на около 100 миньори, но в дългосрочен план се очаква през обученията да минават по 800 души на година. Към момента разходите за това се покриват от частни компании.

Квалификацията в тази посока обаче не е достатъчна, а е нужно и намирането на работа за тези хора след обучителния период. Проблемът е, че голяма част от тях отказват да подпишат договор след това, тъй като възможностите за наемане в повечето случаи са извън родината им.

Себастиан Тиринтица, един от вече преквалифициралите се миньори, отказва подобно предложение. Причината е, че то изисква той да работи по 4 седмици в Германия и да прекарва по 1 седмица у дома със семейството си срещу 1300 евро месечно. В родината си той не изкарва толкова по-малко - около 900 евро месечно.

Пътят към климатично неутралната икономика в Централна и Източна Европа изглежда още по-стръмен като се вземат предвид мащабите на минната индустрия в отделните държави. В Румъния, например, тя дава работа на около 15 000 души, сочат данните на Европейската комисия. Най-голям е делът на заетостта в Полша - около 100 000 души.