Европейският съюз (ЕС) ще въведе временно визи за гражданите на САЩ в отговор на това, че американските власти все още изискват такива за допускането на граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

От Европейския парламент (ЕП) настояват Европейската комисия (ЕК) в рамките на два месеца да пристъпи към това действие.

"Европейската комисия е задължена законово да предприеме мерки за временното въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон все още не е предоставил безвизов достъп за граждани от пет държави членки на ЕС. В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите призовават Комисията до два месеца да приеме необходимите законови мерки", се казва в официалното съобщение в сайта на ЕП.

От институцията посочват, че българи, хървати, кипърци, поляци и румънци все още не могат да пътуват свободно в САЩ. В същото време американските граждани могат да влизат без виза във всички членки на ЕС.

"Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца", посочват още от ЕП.

От институцията допълват, че Комисията е трябвало да предприеме мерки в тази посока още през април 2016 година. Канада също изисква визи от граждани на България и Румъния, но вече обяви, че тези изисквания ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г.