Определено технологичните комапнии бяха "горещия тренд" при наблюдаваното рали на финансовите пазари, отвело щатските индекси до нови рекордни стойности и въпреки здравната пандемия.

И ако въпреки ръста, все още искате да имате портфейл ориентиран към водещите технологични компании с хоризонт следващите пет години, то може би е добре да погледнете към следните 10 горещи технологични новатори, подбрани от анализаторите от RBC.

Продължавайки към 2025 г., някои от тези имена на големи технологии ще продължат да изглеждат много привлекателни, коментират анализаторите на финансовата институция.

"Вярваме, че следните имена са най-подходящи за надминаване на представянето на пазара през хоризонта до 2025 г.", написаха анализаторите на RBC. Какво означава това за сега? Това означава, че дългосрочните инвеститори трябва да помислят два пъти, преди да продадат изброените по-долу акции, докато други инвеститори може да искат да следят внимателно представянето им и да се включат при признаци на слабост, според експертите.

Alphabet

Аlphabet бе последната компания, която се превърна в бехемот с пазарна оценка от над 1 трилион долара, присъединявайки се към "Големите 3". Разбира се, компанията не е имунизирана към потенциална бъдеща слабост на пазара, но това не означава, че все още не е сред най-добрите акции за закупуване.

В края на деня това е все още убийствена акция с консенсус на анализатора на "силна покупка" относно TipRanks. Компанията идва със средна ценова цел от анализаторите при 1 673 долара, на фона на последните й нива на търговия от малко над 1 500 долара. Или има още потенциал за следващата една година, въпреки сериозното й поскъпване.

"AMZN и GOOGL, по-специално, изглежда са инвестирали най-много в сектора на AI и имат инфраструктурата за достъп до големи данни и изчислителна мощност, за да се възползват максимално от развитието на изкуствения интелект", пише RBC Capital.

А Google има допълнително предимство към себе си: своята самоуправляваща се кола Waymo. Alphabet разкри, че Waymo е достигнал 10 милиона мили автономни превозни средства. "GOOGL изглежда особено добре разположен да ръководи автономни иновации на превозните средства, предвид значителните си инвестиции в технологията за автономно превозно средство Waymo", каза той.

За щастие на Alphabet, RBC вярва, че автономните превозни средства ще бъдат едно от най-големите приложения на AI.

Nvidia

Nvidia (NASDAQ: NVDA) прокарва границите на технологиите и това трябва да се изплати през следващите години. Според анализаторът на Jefferies Марк Липакис (Track Record & Ratings) Nvidia остава "топ игра" в AI, игрите и автономните превозни средства. Той казва на инвеститорите би следвало да "купят признанието."

"Въпреки че няма гаранции за победител в надпреварата с AI, ние смятаме, че Nvidia е много по-напред от своите връстници и продължава да печели сцепление поради преди всичко стойността на софтуера Cuda", казва RBC Capital. Той оценява над един милион инженери, работещи с Cuda, и го нарича "тайният сос, който стои в основата на цялата екосистема."

Amazon.com

Вероятно едва ли ще се изненадате да видите Amazon, компанията с пазарна оценка вече от над 1.6 трилиона долара в този списък.

Компанията за електронна търговия постоянно е в центъра на иновациите на бъдещето, било то чрез придобивания, технологии или навлизане на нови пазари. Един интересен напредък за компанията е в областта на роботиката. "Amazon изглежда особено добре разположен да ръководи иновации в робототехниката, предвид постоянните си инвестиции в логистични роботи на Kiva", посочва RBC Capital.

Компанията вече използва над 100 000 роботи Kiva роботи. И сега изглежда все по-вероятно много 20% от работната сила на Amazon да бъде допълнена с тези роботи до 2025 г.

Както RBC заключава, въздействието на това би трябвало да бъде по-голяма оперативна ефективност за акциите на Amazon. Друга интересна тенденция, която трябва да вземете предвид, когато търсите акции от технологичния сектор, които да купувате е: AI-захранваното гласово разпознаване вероятно ще се подобри значително от сегашните нива, което ще позволи още по-добро използване на интернет приложения чрез гласови команди. Отново Amazon трябва да бъде основен бенефициент на тази тенденция.

Забележително AMZN може да се похвали с една от най-добрите оценки на улицата. Това идва със средна целева цена от анализаторите при 3 630 долара, за следващата година, на фона на текущите нива на акциите от 3 160 долара.

Rapid7

Ако търсите евтини дългосрочни акции, които да закупите, не търсете повече отвъд Rapid7 (NASDAQ: RPD), съветват от RBC. Тази компания използва уникален подход, базиран на данни и анализи, към киберсигурността.

Акцията е подчертана от RBC като атрактивно име в пространството за киберсигурност, особено след неотдавнашното придобиване на Komand. Компанията купи Komand през 2017 г., за да засили предлагането на оферти за организиране на сигурност и автоматизация.

"Необходимостта от добре проектирани решения за сигурност и IT автоматизация е остра; ресурсите са оскъдни, средата става все по-сложна, докато докато заплахите се увеличават", според Кори Кори, главен изпълнителен директор на Rapid7.

"Сигурността и IT решенията трябва да се развиват чрез автоматизирана от контекста, позволявайки на киберсигурността и IT специалистите да се съсредоточат върху по-стратегически дейности."

"Успехът продължава да подчертава силата на подхода към платформата с впечатляващи метрични продажби, базирани на комбиниране на сигурността и IT опции", заключава анализаторът.

Splunk

"В рамките на нашата софтуерна вселена бихме откроили Splunk (NASDAQ: SPLK) като вероятен победител в категорията на големите бази данни", пише RBC Capital. Splunk основно превръща данните на машината в отговори. Той произвежда софтуер за търсене, наблюдение и анализ на машинно генерирани големи данни, чрез интерфейс в уеб стил.

Отчасти тези отговори се генерират чрез системата за машинно обучение на фирмата. Splunk предоставя инструментариум за машинно обучение, ръководен работен стол за създаване и тестване на гъвкави модели, които могат да се справят с всеки случай на използване.

"Основна ценност при създаването на модели в Splunk е, че потребителите могат безпроблемно да ги прилагат към машинни данни в реално време", казва RBC Capital.

PayPal

Ако се обърнем към акциите на компанията за финансови технологии PayPal (NASDAQ: PYPL) в момента, те с ценови таргет от анализатор за 135 долара.

На първо място, PayPal предлага огромни мащаби. И второ, тя може да се похвали с уникален двустранен модел сред технологичните акции, ориентиран към потребителите и търговците. Това означава, че компанията може да контролира цялото потребителско изживяване.

"Уникалните активи на PayPal позволяват на компанията да се възползва от дългосрочната глобална промяна към дигиталната търговия", казва RBC Capital. Освен това фирмата вижда компанията като шампион по демократизиране на финансите по целия свят. "Вярваме, че нарастващата му платформа от активи ще отвори около два милиарда души по целия свят, които нямат финансови услуги."

По подобен начин топ анализаторът на Опенхаймер Глен Грийн (Track Record & Ratings) отбелязва "уникалната" конкурентна позиция на PYPL. Той е още по-уверен в акциите след последните партньорства и очаква ръст на приходите във високите тийн-проценти.

Apple

RBC Capital вижда дълга писта за акции на Apple (NASDAQ: AAPL). Това най-вероятно ще се превърне в първата 2-трилионна компания.

"Смятаме, че AAPL може да бъде основен бенефициент на тенденциите, свързани с AI и VR / AR, които биха могли да генерират значителни ползи за бизнеса й с услуги", пише той. Той отбелязва, че най-новите iPhone са оборудвани с възможността да разпознават модели, да правят прогнози и да се учат от опит.

Още по-интересното е, че до 2025 г. бихме могли да видим първото истинско "5G поколение iPhone". 2025 г. е на 18 години от старта на първия iPhone. За хора, израснали с iOS устройства, Apple може да има данни за всяко приложение, което човек инсталира, при всеки полет, книга и покупка, както и академични записи, здравна статистика, семейно образование и други.

А сега си представете AI, обучен на този набор от данни. "Този AI наистина би бил личен асистент. Хипер-персонализираната невронна мрежа, която би била толкова мощна, би направила съществуващ пул от услуги много силен и ще даде множество нови предложения, които само може да си представим", твърдят от фирмата.

Synopsys

SNPS е една от най-добрите акции за купуване в сектора на чиповете, тъй като е почти гарантиран победител в бъдещите технологични тенденции. Някой трябва да проектира AI чипове и този някой е Synopsys (NASDAQ: SNPS).

Synopsys е по същество "търговец на оръжие" за AI и всички неща, свързани с чипове, казва RBC Capital.

"Помагайки за проектирането на сложни чипове, Synopsys е в сърцевината на AI по отношение на дизайна", пише фирмата. А най-хубавото е, че дори няма значение какви нови компании се появяват, те все още ще се нуждаят от Synopsys.

"Тъй като новите и съществуващи компании продължават да са на ръба на технологиите, Synopsys ще помогне на компаниите да проектират всеки чип, независимо дали той е графичен процесор, процесор, FPGA, цифров чип, аналогов чип или по друг начин", обясняват експертите от RBC.

Micron

Една от големите акции за вторични чипове, които се купуват, е Micron (NASDAQ: MU). Всички бъдещи тенденции водят до създаването на данни и Micron е перфектно позициониран за това с портфолиото си от DRAM / NAND памет.

"Невероятното количество данни, генерирани от AI, AR / VR и автономно шофиране, ще изисква значително по-голяма памет, както NAND, така и DRAM, което води до силни и дългосрочни предимства за MU", пише RBC Capital. И технологичният акции все още запазва консенсусната оценка на анализатора за умерено купуване. Целта за книжата на компанията е при 64 долара, при нива на търговия от близо 46 долара в момента.

Microsoft

Не на последно място, не забравяйте да направите място за Microsoft (NASDAQ: MSFT). Това е компания, която тиктака във всички кутии, когато става дума за най-добрите акции за закупуване за бъдещи тенденции.

"Водеща свръхмащабна хибридна облачна платформа с голям ръст в AI, IoT, Gaming и други услуги" обяснява RBC за включването на акциите в портфолиото си за 2025 година.

Подобно на GOOGL и AMZN, книжата на MSFT се възползват от 1) огромни количества сурова изчислителна мощност; 2) големи масиви от данни; и 3) способност за наемане на най-умните учени за данни на планетата. Експертите на RBC избират Microsoft като номер едно компания за изкуствен интелект в публичното облачно пространство. Това се дължи на бързо развиващата се облачна платформа Azure.

Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции