16 нерегистрирани казанa, произвеждащи нелегално алкохол, разкриха служителите от отдел „Митническо разузнаване и разследване" /МРР/ към Митница Бургас при извършените проверки от началото на „активния сезон" за варене на ракия. Иззети са 27 съоръжения за изваряване и цялото налично количество нелегално произведен алкохол. Нарушителите ще бъдат санкционирани по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Санкцията за първо нарушение е глоба в размер от 1000 до 3000 лева за физически лица и имуществена санкция от 2000 до 6000 лева за юридически лица. При повторно нарушение глобата за физически лица е от 2000 лева до 6000 лева, а имуществената санкция за юридически лица е в размер от 4000 лв. до 12 000 лева. Освен глобата, нарушителят дължи и акциз върху незаконно произведения алкохол.

7 от затворените нелегално работещи казани са на територията на бургаските селища Сунгурларе, Гълъбец, Лозарево, Равадиново, Ябълчево, Екзарх Антимово и Поморие, 5 са в област Ямбол и 4 в област Сливен. Установени са и други 5 случая на оборудвани и нерегистрирани казани за варене, които не са функционирали по време на проверките. Собствениците им са предупредени с протокол, че съгласно ЗАДС, производството в нерегистрирани казани е нарушение.

Паралелно с контрола на обектите за производство на алкохол, служителите от отдел МРР извършват проверки и в търговската мрежа. Установени са 38 случая на незаконна продажба на наливен алкохол в търговски обекти и пазари. Общо 3 511 литра нелегално произведен алкохол е иззет от служителите на Митница Бургас при извършените проверки през настоящата година.

Засилените проверки са част от механизмите за спазване на разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове. Едновременно с това, Митница Бургас се стреми да провежда информационна дейност и засилена комуникация със съответните кметства и производители в по-малки населени места за запознаването им с изискванията на Закона.