Курсът на bitcoin спрямо американския долар продължава да расте. През последните 24 часа той се покачва с 4,52 процента, а за последните 7 дни най-старата криптовалута поскъпва с 16,41 процента.

Във вторник сутринта един bitcoin се разменя срещу над $44 600, с което най-голямата криптовалута достига най-високото си ниво от 5 януари насам, когато докосна малко над $47 000. По-рано през деня курсът докосна ниво от над $45 200.

Покачването след рязък скок от петък. Експертите обаче не са убедени, че оттук нататък траекторията е само нагоре, пише CNBC. Криптовалутата падна под $40 000 два пъти през миналия месец и е далеч от постигнатия връх от над $60 000.

Американските индекси също не успяха да намерят посока вчера, лутайки се между печалба и загуба. В крайна сметка S&P 500 и Nasdaq завършиха деня с умерен спад, който продължава и на пазара на фючърси във вторник.

Инвеститорите очакват по-късно тази седмица данни за повишението на потребителските цени в най-голямата икономика. В петък пък бе публикуван по-силен от очакваното доклад за пазара на труда, което засилва спекулациите за по-агресивно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Прогнозите за инфлацията са 0,4 процента за януари спрямо предходния месец и 7,2 процента спрямо същия месец на миналата година.

В понеделник Bank of America заяви, че Фед може да повиши лихвите цели седем пъти с по 0,25 пр. п. тази година.

Във вторник инвеститорите продължават да следят и отчетите на компаниите за четвъртото тримесечие на 2021 г. Към понеделник 281 компании от S&P 500 отчетоха приходите и печалбите си, като 78 процента надхвърлиха очакванията за печалба, а 77 процента за приходи, според FactSet.