Акции за 4,6 млрд. долара са били изтъргувани през първия ден, след като американските регулатори позволиха листването на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), съобщава "Ройтерс".

Това е важен момент за крипто индустрията, защото ще покаже дали смятаните до момента за твърде рискови дигитални активи ще бъдат приети по-масово като инвестиционен инструмент.

Американският регулатор одобри Биткойн ETF: какво означава това за инвеститорите

САЩ одобри Биткойн ETF: какво означава това за инвеститорите

До развръзката с одобрението на 11 спот Биткойн борсово търгувани фонда (ETF) се стигна след 10-годишна сага

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) даде "зелена светлина" на 11 борсово търгувани фонда, като най-сериозна беше търговията с ETF-ите на Grayscale, BlackRock и Fidelity - но конкуренцията тепърва ще се засилва.

Някои от емитетите свалиха таксите за своите продукти значително под стандартите на американската ETF индустрия още преди старта в четвъртък. Те варират от 0,2 % до 1,5 %, като много фирми предлагат и пълен отказ от такси за определен период или за определен обем активи в долари.

След като нейният

Bitcoin подскочи, за да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Bitcoin подскочи, за да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Все още няма решение на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ дали да допусне на фондовите борси фондове, които инвестират в Bitcoin

започна да се търгува, Valkyrie намали таксите си за втори път до 0,25% и ги отмени за първите три месеца. В четвъртък Grayscale беше одобрена да преобразува съществуващия си биткойн тръст в ETF, като за една нощ създаде най-големия биткойн ETF в света с управлявани активи за над 28 млрд. долара.

Оценките за това колко могат да наберат биткойн ETF се различават значително. Анализаторите на Bernstein смятат, че потоците ще се натрупват постепенно, за да надхвърлят 10 млрд. долара през 2024 г., докато анализаторите на Standard Chartered тази седмица заявиха, че ETF-ите могат да привлекат 50-100 млрд. долара само през тази година.

Други анализатори са по-внимателни и твърдят, че притокът от средства може да бъде 55 млрд. долара за пет години. Фактор в случая е, че SEC и по-специално нейният председател Гари Генслър все още наричат биткойн "спекулативен и нестабилен актив", а и за инвеститорите споменът от имплозията на голямата борса FTX е доста пресен.