В хода на валутната търговия в понеделник американският долар расте стабилно спрямо повечето световни валути. Според съобщения в американските медии кандидатите от Демократическата партия водят в изборите за Сената на САЩ в щата Джорджия. По този начин мнозинството в горната камара на Конгреса може да отиде под контрола на демократите.

Междувременно новоизбраният президент Джо Байдън в петък призова за нови стимулиращи мерки, които включват директни плащания на жителите на страната, на фона на спад на работните места през декември за първи път от април поради нарастване на случаите на коронавирус. Байдън ще представи предложенията си за подкрепа на икономиката в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Китайският юан леко поевтинява. Потребителската инфлация в Китай в края на 2020 г. е 2,5%, докато цените на производител спадат с 1,8%. Китайската народна банка предостави на банките 5 милиарда юана в обратни репо сделки. Лихвеният процент по седемдневните транзакции е бил 2,2% годишно, се казва в изявление на Китайската централна банка.

Общата валута днес сутринта спада спрямо американската с 0,25% - до 1,2188 долара за евро в сравнение с 1,2218 долара за евро при затваряне на пазара в петък.

Британският фунт стерлинг поевтинява в понеделник сутринта с 0.44% до $1,3502 за паунд от $1,3562 за паунд в предишната търговска сесия.

"Зелените пари" поскъпват и спрямо японската валута - с 0,17%, до 104,12 йени за долар от 103,94 йени за долар в края на предходната сесия.

Доларът печели минимално и по отношение на китайската валута - до 6,4762 юана за долар 1 от 6,4746 юана за долар в края на петъчната търговия.

Австралийският долар поевтиня с 0,67% спрямо щатския, за да се търгува по 0,7705 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,31% по време на търговията, информира Trading Economics.