По-рано тази седмица стана ясно, че страните от Г-7 са се договорили за въвеждането на минимален корпоративен данък от 15%. Това е ставка, по-висока от налозите в някои държави, разглеждани като "данъчен рай", каквато е Ирландия.

Преди това да се сбъдне, има няколко процеса, включително и промяна в законодателството на отделните държави. Във всеки случай, ето оценката на Бен Снайдер от Goldman Sachs.

Според последния доклад, публикуван от него, имплементирането на минимална данъчна ставка от 15% от въпросните държави ще понижи печалбите на компаниите от S&P 500 с между 1 и 2%, предаде Zero Hedge.

Все пак някои сегменти от класацията на най-големите компании в света ще понесат по-тежък удар. Сред тях са индустриите с ниски текущи ефективни данъчни ставки и висока експозиция към продажбите в чужбина, които са изправени пред най-голям риск от новата ставка. По-конкретно това включва ИТ и здравните бизнеси, които ще претърпят удар от 5% от печалбите си.

"Ако някой желае да купува някой конкретен сектор като хедж срещу най-новата данъчна политика на Г7, най-добрият залог би бил да се съсредоточи върху полупроводниците, които формират най-голям брой акции от S&P 500 с ефективни данъчни ставки под 15%", коментират от Zero Hedge.