Войната на Русия в Украйна ще попречи на икономическия растеж на еврозоната, но се очаква той да продължи, дори ако конфликтът ескалира. Това заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, съобщи Ройтерс.

"Засега можем да отхвърлим възможността за стагфлация, защото дори и при най-лошия сценарий предвиждаме нарастване на икономиката на еврозоната с около 2% през 2022 г.", каза той в интервю за испанската телевизия Antena 3, визирайки опасността от висока инфлация, съчетана със слаб или нулев икономически растеж.

"Инфлацията вече беше висока и ще се повиши още, но ние няма да влезем в рецесия", каза Де Гиндос. Той отново отбеляза, че "дори и при най-тежкия сценарий, който имаме, европейската икономика няма да изпадне в рецесия".

Попитан дали може да има промяна в зависимост от това, колко дълго продължи конфликтът в Украйна, вицепрезидентът на ЕЦБ каза, че е "много трудно" да се предвиди и че всичко, което може да се измисли, са "сценарии", базирани на развитието на цените на основните суровини.

През миналата седмица ЕЦБ прогнозира, че заради войната в Украйна растежът на еврозоната ще бъде с 0,5 процентни пункта по-бавен от очакваното през тази година, но все пак ще достигне 3,7%, след което да се забави до 2,8% през 2023 година.

Инфлацията обаче се прогнозира да достигне в еврозоната средно 5,1% през 2022 г., което е доста над целта от 2%, след което да спадне до 2,1% през 2023 г., според прогнозата на ЕЦБ.

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

Централната банка повиши прогнозите си за инфлацията