Банките JPMorgan, HSBC Credit и Agricole ще отнесат рекордна глоба от 485,5 милиона евро или 521 милиона долара. Тя им е наложена от Брюксел след разследване на европейските антитръстови регулатори.

JPMorgan ще трябва да плати най-голяма част от санкцията - 337, 2 милиона евро. 33,6 милиона евро са за HSBC, а 114,7 милиона евро - за Credit Agricole.

В официалното съобщение на Европейската комисия (ЕК) се посочва, че трите финансови институции са съгласували лихвите по различни финансови инструменти, като деривати например, и са разменяли чувствителна информация.

"Банките трябва да уважават европейските правила за гарантиране на конкуренция, като всяка друга компания, оперираща на единния пазар", коментира европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Bloomberg.

Разследването на европейските власти е свързано с манипулации на средното лихвено равнище Юрибор (EURIBOR), при което банките в Еврозоната си разменят срочни депозити в евро.

Проверката на трите банки започва преди три години, когато от JPMorgan, HSBC и Credit Agricole отказват да се присъединят към междубанково споразумение на други четири големи кредитора, опериращи на Стария континент. Сред тях са Deutsche Bank и Societe Generale.

През 2014 година от ЕС обвиниха трите финансови институции в заговор за манипулиране на нивото на Юрибор. Причината е, че лихвеното ниво се формира на основа на базовата лихва на междубанковия паричен пазар в Еврозоната за депозити в евро за 1, 3, 6 и 12 месеца.