Държавният дълг на САЩ надхвърли 33 трилиона долара на 15 септември, показват данни на Министерството на финансите на САЩ. За първи път в историята показателят надмина тази граница.

Предишното рекордно ниво на държавния дълг на САЩ - от 32 трилиона долара, беше регистрирано само преди три месеца. Не много преди това страната беше на ръба на техническия фалит, тъй като беше превишен установеният по-рано лимит на държавния дълг от 31,4 трилиона долара (това се случи през януари 2023 г.).

Границата от 31 трилиона долара дългът на Вашингтон премина през октомври миналата година.

Уточнява се, че държавният дълг на САЩ е размерът на дълга, който федералното правителство дължи на кредиторите, а те могат да бъдат както частни юридически и физически лица (като граждани и чуждестранни инвеститори), така и държави и крупни инвестиционни фондове. Вашингтон взема пари назаем, за да покрие бюджетния дефицит, който се наблюдава вече повече от 20 години.

През април-май тази година Вашингтон се опита да реши проблема с нарастването на държавния дълг, но демократите и републиканците не успяха бързо да се споразумеят за приемлив вариант, и президентът на страната Джо Байдън се включи в обсъжданията. А министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън неведнъж призоваваше проблемът да бъде решен до юни.

Ще има ли "сделка" за вдигане "тавана" на дълга на САЩ

Ще има ли "сделка" за вдигане "тавана" на дълга на САЩ

Какви са договореностите досега - въпросът би трябвало да се реши до 1 юни