Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа прогнозите си за растеж. Това заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в интервю за американската CBS. Като основна причина за това е военният конфликт в Украйна.

"Ние ще преразгледаме прогнозите си за растеж за тази година надолу, но те все още ще бъдат в положителна територия. Руската и украинската икономика заедно са 3,5% от световната икономика", заяви Георгиева.

Управляващият директор на МВФ подчерта, че най-важна в момента е последователността на събитията. Продължаващата война покачва цените, а инфлацията се ускорява.

Шефът на МВФ не изключи изпадане в неплатежоспособност на Русия

Шефът на МВФ не изключи изпадане в неплатежоспособност на Русия

Фондът ще понижи прогнозата си за глобалния растеж заради санкциите спрямо Русия

"Какво правят централните банки? Те ще трябва да затегнат финансовите условия. Начинът, по който те калибрират между борбата с инфлацията и да не хвърлят студена вода върху възстановяването, ще бъде изключително трудна задача", коментира Кристалина Георгиева.

Шефът на международния валутен фонд коментира и позицията на Китай относно войната в Украйна.

"Проблемите, пред които е изправен Китай днес са толкова значими, че е много малко вероятно те да търсят още повече проблеми за икономиката си. Нека припомним, че растежът в Китай се забави драстично и точно сега Oмикрон удря страната с най-силната вълна от началото на Covid-19, подчерта Георгиева.

Тя допълни, че Китай търгува най-много с Европа, а едва след това със САЩ. Търговията с Русия е в размер на $150 милиарда, което е само една частица от глобалната търговия на Пекин.