Инвеститорите трябва да се подготвят за промени по отношение на паричните стимули през следващите дни. След изтичането на спешната програма за изкупуване на облигации в Еврозоната ще бъдат предприети нови мерки в подкрепа на икономиката.

Това обобщи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в интервю за Bloomberg в неделя след срещата на финансовите министри и гуверньорите на страните от Г20.

По нейните думи заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ, насрочено за 22 юли, ще бъде от важно значение. "Предвид постоянството, което трябва да покажем, за да изпълним ангажиментите си, бъдещите насоки (бел.ред. по отношение на паричните стимули) със сигурност ще бъдат преразгледани", коментира Лагард.

Ръководителят на централната банка на Еврозоната посочи, че очаква програмата за изкупуване на облигации на стойност от 1,85 трилиона евро да продължи поне до март 2022 година. Тя може да бъде последвана от "преход към нов формат".

Кристин Лагард коментира още, че е умерен оптимист по отношение на възстановяването на икономиката. Като риск за него тя посочи разпространяващият се делта вариант на коронавируса.

ЕЦБ готова и на по-висока инфлация

ЕЦБ готова и на по-висока инфлация

Европейската икономика се възстановява, цените растат, но делта вариантът хвърля сянка

На фона на очакванията инфлацията да продължи да расте през тази година, от ЕЦБ очакват тази тенденция да бъде временна. През миналата седмица от финансовата институция посочиха, че ще повишат целевата си инфлация "под, но близо до 2%".

Лагард посочва, че тази цел за равнището на показателя може да се задържи за по-дълго време. Тя посочва, че "приемането" на идеята, че умереното повишаване на инфлацията е част от процеса по възстановяване.