Европейската централна банка ще повиши целта си за инфлация до 2% и ще предостави възможност ръстът на цените да надхвърли това ниво при необходимост, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Досега целта на ЕЦБ бе "под, но близо до, 2%", което според някои банкери бе твърде неясна формулировка.

Новият консенсус произтича от специална среща, проведена във вторник и сряда, на която бе посветена на първото преразглеждане на страгегическите цели на централната банка от почти две десетилетия насам.

Обновената стратегия ще даде възможност на Европейската централна банка да запазят ултрахлабавата парична политика за по-дълго в момент, в който институцията се опитва да навакса години на по-ниска инфлация, която натежа над икономическия потенциал на еврозоната. Макар че вече се очаква инфлацията в еврозоната да се покачи над целта до края на годината, президентът Кристин Лагард и нейните колеги очакват тя да падне под средносрочната цел.

Променената цел ще даде и по-ясни насоки за действията на централната банка, която ще трябва да реши как да излезе от спешните мерки, въведени заради пандемията, които включват програмата за количествени улеснения на стойност €1,85 трлн.

Говорител на ЕЦБ отказва коментар пред агенцията. Новината повиши цените на държавните облигации на европейските правителства, като доходността по 10-годишния германски дълг докосна тримесечно дъно. Официалните резултати от преразглеждането на стратегията ще бъдат обявени по-късно днес. Те ще включват и решения по редица други политики, включително ограничението на климатичните промени, взаимоотношението между фискална и парична политика, тенденциите при заетостта и глобализацията.

Решението идва ден след лятната прогноза за развитието на икономиките на Стария континент. Брюксел повиши очакванията за растежа на БВП, но предупреди, че има по-висок риск от инфлация. "Европейската икономика се възстановява, но трябва да следим отблизо растящата инфлация", каза вицепрезидентът Валдис Домбровскис.

Очаква се икономиката на еврозоната да нарасне с 4,8% през тази година, при очаквани 4,3% няколко месеца по-рано.

Прогнозата подчертава растящите притеснения от инфлация в еврозоната. Брюксел повиши очакванията си с 0,2 пр. п. до 1,9% през 2021 г. За повишение на цените допринасят поскъпващите суровини и енергия, както и проблемите във веригите за доставки. Според Европейската комисия догодина инфлацията ще забави темп — стига веригите за доставки да се възстановят — в противен случай растящите производствени цени ще достигнат и до потребителите.

Заплаха за възстановяването на икономиките в региона е делта вариантът на коронавируса. Досегашният спад на заразените позволи на правителствата постепенно да охлабят мерките, което помогна на сектор услуги да настигне производството. Рискът обаче остава, а разпространението на по-заразния вариант "подчертава колко важно е да увеличим темпа на ваксинация", посочват от Комисията.

Бъдещ ръст на заразените бързо може да доведе до нови ограничения в пътуването, както и вероятно ще увеличи периода, в който икономиките трябва да разчитат на фискални и парични стимули.