Изминалата 2020 година, която беше белязана от пандемията от коронавирус, е отворила дупка от 21,7 милиарда евро в бюджета на Гърция. 

В резултат на блокирането на икономиката първоначалните планове за бюджетен излишък от 3,5 милиарда евро са били заменени от дефицит. Това показват изчисленията на гръцкото финансово министерство, цитирани от Kathimerini.

Приходите от данъци през изминалите 12 месеца са били с 9 милиарда евро по-ниски от очакваното до общо 43,2 милиарда евро при първоначално заложените в бюджета 52,2 милиарда евро. В същото време разходите са надхвърлили планираните 57,2 милиарда евро с 13,5 милиарда евро.

Те са достигнали общо 70,8 милиарда евро за миналата година. В тази сума влизат 5,5 милиарда евро под формата на държавната програма за отпускане на кредити и 2,7 милиарда евро под формата на компенсации за засегнатите.

Междувременно в началото на седмицата националната статистическа служба на Гърция изнесе данни, според които всички гръцки компании са изгубили приходи в размер на почти 35 милиарда евро през периода януари-септември миналата година.

Анализатори подчертават, че се очаква тези загуби на бъдат още по-големи за четвъртото тримесечие на 2020 година, когато Атина наложи нови строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната.

Статистиката сочи, че всички гръцки компании взети заедно имат оборот в размер на 193,84 милиарда евро за месеците между януари и септември при 228,68 милиарда евро за същите месеци на предходната.