Най-накрая се случи! Пасивното инвестиране в Европа започва да догонва силното му развитие в САЩ.

Европа се втурна да се присъедини към пасивния инвестиционен бум, като активите, държани в борсово търгувани фондове, се покачиха до ниво от над 1 трилион долара за първи път в среда.

Индустрията постигна "психологическата граница" миналия месец, след като инвеститорите заредиха рекордните 125.2 млрд. долара нови пари в ETF-те в Европа през изминалата година, или над два пъти повече в сравнение с насочените към този род фондове 56.8 милиарда долара година по-рано, според предварителните данни на ETFGI.

Секторът на пасивните инвестиции расте изключително бързо през последните няколко години, като е удвоил размера на управляваните активи само за период от четири години.

В основата на ускорения ръст стои бруталната ценова война по отношение на таксите, пестеливостта на активните мениджъри и още една година на изключително добра възвращаемост за много от големите фондови пазари, следени от пасивните инвестиции.

Защо пасивните фондове се радват на такъв интерес?

Ниски такси, прозрачни портфейли и стратегия, добри резултати. Това, горе долу е формулата за успеха на пасивните фондове!

За периода от началото на бичия пазар до момента едва 43% от активните фондове са успели да бият ръста от над 320% в щатските индекси, според данни на BofAML.

През последното десетилетие индексните фондове, чиято цел е да дадат на инвеститорите пазарна доходност, а не да я превишават, печелят популярност, набирайки десетки милиарди инвестиции, голяма част от които дойдоха директно от активните фондове.

Една от основните причини за тяхната широка популярност са ниските такси, които продължават да се понижават, следствие на ценовата война между тях. Появиха се дори предложения, като от инвестиционния гигант Fidelity, с нулеви разходи в момента, а стъпката бе последвана от други колоси, включително и Charles Schwab.

А разходите са изключително важни за инвестиционните фондове. Защото всеки процент годишна такса, която инвеститорите плащат на управляващите дружества, на практика намалява реализираната им възвращаемост. Тоест при 1% разход и доходност от 11%, на практика инвеститорите ще получат 10% за една година.

Индексните фондове се свързват и с далеч по-голяма прозрачност в сравнение със своите конкуренти. За инвеститори, опасяващи се как техните хеджфондове управляват средствата им, този фактор може да е сериозен фактор, който да натежи да бъдат предпочетени.

Повечето от хеджфондовете обикновено не оповестяват публично своите инвестиции, като дори клиентите им не са наясно какво има в портфейлите им.

За разлика от тях, индексните фондове са много прозрачни и във всеки един момент е ясно в какво са инвестирали средства.

В допълнение индексните фондове се отличават с далеч по-ниски изисквания за инвестиция (в рамките на цената на една тяхна акция), за разлика от повечето хеджфондове, управлявани от именити инвеститори. Минималната изисквана сума от хеджфондовете често възлиза на десетки хиляди долари. А резултатите им, често не успяват да бият пазара...

Какъв е отговорът на активните фондове?

Отговорът на активните фондове е намаляване на таксите си. Това, поне математически, повишава шансовете им да реализират по-голяма доходност на своите клиенти. Всъщност средното претеглено съотношение на разходите за такси на активните фондове с голям капитал в САЩ е намаляло с почти една трета, от 0.92% през 2004 г. до 0.65% днес, според Morningstar.

"Ако намалите разходите, има по-голяма математическа вероятност да биете бенчмарка", казва Тим Паулин, старши вицепрезидент на Touchstone Investments.

За съжаление, дори и с по-ниските разходи днес, повечето активни фондове все още изостават под пазара. През 2018-та година например само около една трета от активно управляваните щатски фондове, следени от Morningstar, се представят по-добре от индексите фондове в сектора си. Резултатите за изминалата година все още не са обобщени, но предвид на изключително силното представяне на основните индекси, най-вероятно отново процентът на активните фондове, които са били пазара, няма да е особено голям.

Въпреки това, евтините активни фондове (тези с по-ниски такси за управление), дават на инвеститорите много по-добър шанс да победят пазара, отколкото по-скъпите опции. През последните пет години най-евтините по отношение на таксите фондове - са донесли на инвеститорите доходност от около 9.4%, на фона на 4.4% за тези с най-високи такси и комисиони.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активни, или пасивни инвестиционни фондове.