Възможно е "икономическо земетресение" в света, когато Федералният резерв (Фед) на САЩ отново повиши основната лихва, каквито впрочем са очакванията. Това прогнозира китайското издание Global Times, допускайки, че ново повишение на основната лихва в САЩ може да окаже негативно влияние върху световната икономика като цяло, пише Лента.ру.

Предстои ли глобална рецесия?

Предстои ли глобална рецесия?

Трите сценария на Световната банка

Решението на Фед преди седмица да пoвиши ocнoвния лиxвeн пpoцeнт отново c 0,75 пpoцeнтни пyнĸтa, дo 3-3,25%, беше взето в опит да се намалят негативните последствия от високата инфлация в САЩ. Изразените още тогава очaĸвания бяха за пo-нaтaтъшнo вдигaнe нa основния лиxвeн пpoцeнт в САЩ - oт 4,25-4,5%, дo ĸpaя нa 2022 гoдинa.

Сега авторът на статията в Global Times нарича решението на американските власти за продължаващо вдигане на основната лихва "безразсъдно". По неговите думи, Федералният резерв изобщо не мисли за другите икономики в света и за валутните курсове на други държави, включително тези на съюзниците на САЩ.

Лихвите по ипотеките в САЩ надминаха 6%, след като Фед отново вдигна основната лихва със 75 базисни пункта

Лихвите по ипотеките в САЩ надминаха 6%, след като Фед отново вдигна основната лихва със 75 базисни пункта

Това е най-високото ниво на дългосрочните ипотеки от 2008 г. насам

"За да предотвратят оттока на доларови активи от тях обратно към САЩ - заради агресивното повишаване на основните лихви от Фед - други държави да принудени също да вдигат основните си лихви, което вероятно ще предизвика глобална рецесия", посочва икономическият наблюдател.

В тази връзка преди дни Bloomberg писа, че централните банки на Западните страни повишават основните лихви в опит да спрат високите темпове на инфлацията, което обаче може да предизвика срив на техните държавни облигации.

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях