Ръстът на руските инвестиции в американски държавни облигации през декември миналата година е по-скоро техническа корекция, която не отразява промените в позицията на Руската федерация по отношение на готовността да съхранява валутни резерви в тези ценни книжа. Това коментира за РИА Новости финансов експерт от голяма инвестиционна компания.

Министерството на финансите на САЩ вчера публикува документ, според който инвестициите на Русия в американски държавни облигации са нараснали до 3,9 милиарда долара през декември 2021 година. По-конкретно, по информация на американското ведомството, през декември дългосрочните облигации възлизат на 101 милиона долара, а краткосрочните - почти 3,81 милиарда долара.

В същото време, според данните за ноември 2021 г., инвестициите на Русия в държавни облигации на САЩ възлизат на 2,4 милиарда долара.

"Не мисля, че си струва да се търси обяснение за подобни незначителни промени, спрямо общия размер на валутните резерви на Русия. Увеличението от близо 1,5 милиарда долара до 3,9 милиарда долара е по-скоро техническа корекция, която не отразява промяна в позицията на Руската федерация относно готовността да съхранява резервите си в държавни облигации на САЩ", смята експертът.

Той отбелязва, че разликата не е съществена, особено като се има предвид, че преди години е имало случаи, когато руските инвестиции в държавни облигации на САЩ са надхвърляли 100 милиарда долара."Санкционната политика на Вашингтон не способства за значителни промени по този въпрос", допълва експертът.

Към днешна дата Русия не е сред големите държатели на държавен дълг на САЩ - инвестициите й в размер на 96 милиарда долара започнаха рязко да намаляват през 2018 г., на фона на налагането на санкции от САЩ.

Русия се "отървава" от държавните облигации на САЩ

Русия се "отървава" от държавните облигации на САЩ

Причината е очакваното "затягане" на паричната политика на Фед на САЩ