Цената на златото продължава да расте в понеделник сутринта за четвърта поредна търговска сесия на фона на намаляваща доходност на американските държавни облигации, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,2% или с 3,65 долара - до 1 786,95 долара за тройунция.

Юлските сребърните фючърси в същото време поскъпват с 2,01% до 26 600 долара за унция.

Цената на златото нарасна с 1,2% през предходните три търговски дни. Повишаването на стойността на скъпоценния метал се подкрепя от спада в доходността на американските държавни облигации. В този случай жълтите кюлчета става по-изгодни за инвеститорите.

Според анализатори на IG, цитирани от Wall Street Journal, благородният метал все още може да получи подкрепа в близко бъдеще, но всяко рязко покачване на златото е вероятно едва след като надхвърли нивото от 1800 долара за унция.

Отслабването на доходността на американските държавни облигации беше улеснено от статистиката за безработицата в страната, която неочаквано нарасна до 5,9% през юни от 5,8% през май. В същото време броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил с 850 хиляди, докато прогнозата за растеж е била само 700 хиляди. На този фон цената на златото скочи и се приближи до 1800 долара за унция.