За последните почти 15 години, федералното правителство на САЩ е осъществило неправомерни плащания за впечатляващата сума от 2,3 трилиона долара, сочи доклад на инициативата Open The Books, предаде Zero Hedge. От медията изчисляват, че това прави по 15 млрд. долара месечно, по 500 млн. долара дневно или по 1 млн. долара в минута.

Според дефиницията, неправомерните плащания представляват трансфери или към неправилния индивид, или на неточната сума, или по неправилната причина.

Само през миналата година правителството е прахосало 175 млрд. долара в неправомерни плащания. Това е сума, еквивалентна на размера на годишното възнаграждение на всички служители в изпълнителната власт. "Втрещяващ пример на институционална некомпетентност", изтъкват от Open the Books.

Федералният резерв вече държи рекордно количество американски дълг

Федералният резерв вече държи рекордно количество американски дълг

Централната банка притежава 16% от всички правителствени облигации

"Когато хора или компании получат неточни плащания от властите, това подрива доверието към тях и допълнително пречи на управляващите да финансират всички дейности - от отбраната до здравеопазването", посочват от Zero Hedge.

Разбивката на некоректните платци показва, че най-грандиозни грешки, на обща стойност 121 млрд. долара за миналата година, са се случили по три програми - здравните Medicare и Medicaid и програмата за възстановяване на данъчни кредити.

Като процент от неправомерните плащания, ведомството рекордьор е данъчната служба на САЩ, при която 25% от всички транзакции са погрешни. През миналата година те са формирали 17,4 млрд. долара, а за последните пет години общият им размер е 84,35 млрд. долара.

Именно здравните програми, въведени от Обама, показват най-негативна тенденция по отношение на неправомерните плащания. Техният размер се е увеличил от 64 млрд. долара през 2012 г. до 103,6 млрд. долара, т.е. почти се е удвоил за осем години, като през този период са натрупани общо 456 млрд. долара неправомерни транзакции.

От другата страна се намира министерството на образованието, което е платило 6,6 млрд. долара на студенти за грантове и студентски заеми през 2018 г., но през миналата година делът на неправомерните плащания се свива само до 1,1 млрд. долара, което е понижение от 85%.

Сезонът на измамите и "спасяванията": Милиардери в САЩ получават помощи като малки бизнеси

Сезонът на измамите и "спасяванията": Милиардери в САЩ получават помощи като малки бизнеси

Програмата за защита на доходите (PPP) се превърна в скандална почти веднага след лансирането си

За миналата година правителството е платило почти 900 млн. долара на починали хора по цяла плеяда от програми, а причината за това е невъзможността на агенциите да установят смъртта. За последните четири години мъртъвците са получили 2,8 млрд. долара.

Шансовете са, че починалите ще продължат да получават плащания, защото в момента има около 6 млн. активни социални номера на американци. Интересното е, че по целия свят има само 40 души, които са на възраст над 112 години.