Акциите на Tesla може да достигнат $1 250 в най-оптимистичния сценарий, ако търсенето на "зелени" автомобили в Китай нарасне, казва анализаторът на Wedbush Дан Айвс, цитиран от Bloomberg.

Айвс повиши прогнозираната цена за акциите на Tesla до $950 за брой, от $751 по-рано, което отразява по-силното търсене на електромобили. През 2020 г. те поскъпнаха със 743% и в момента се оменят срещу $845, което превърна главният изпълнителен директор Илън Мъск в най-богатия човек в света.

Според Айвс през 2022 г. Tesla ще достави над 1 млн. автомобила и до края на десетилетието ще продава по над 5 млн. годишно — наполовина от продажбите на гиганти като Volkswagen и Toyota днес.

Tesla често застава начело по продажби на електромобили в Китай, благодарение и на новия си завод в Шанхай. Компанията започна да продава и произведената там Model Y на цена от $52 500.

Айвс прогнозира, че електромобилите, които днес отговарят за 3% от продажбите по света, ще достигат дял от 5% до края на годината и 10% до 2025 г.

Подкрепа за производителя е и победата на демократичния президент Джо Байдън в САЩ. Новата администрация има за цел да се бори с климатичните промени, а електромобилите са смятани за един от методите.

Tesla изгражда първите си зарядни станции в София

Tesla изгражда първите си зарядни станции в София

Те трябва да са готови до края на юни месец