Цената на златото в понеделник сутринта е слабо се понижава поради перспективите за по-нататъшно повишаване на базовите лихвен проценти от Федералния резерв на САЩ.

Според данни от началото на днешната търговия, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $2,75, или 0,15%, до $1788,7 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1774,99 долара за тройнция информира Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси на среброто в същоот време се повишава с 0,24% до 19,89 долара за унция.

Деловата седмица започна с негативна тенденция на пазара на благородни метали, която се подкрепя от очакванията за по-нататъшно увеличение на дисконтовия процент от Федералния резерв на САЩ след публикуването на данни за пазара на труда в страната.

Безработицата в страната през юли спадна до 3,5% от юнското ниво от 3,6%, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се увеличи с 528 000. Анализаторите очакваха индикаторът да остане на нивото от юни. Увеличението на броя на работните места в неземеделските сектори на икономиката на страната се прогнозира на ниво от 250 хиляди.

"На подкрепата за цената на златото от геополитическото напрежение се противопоставя на силата на щатския долар след публикуването на надежден доклад за заетостта в САЩ и "ястребови" коментари от служители на Фед", каза Равиндра Рао, вицепрезидент по стоките в Kotak Securities, пред Bloomberg.