Qualcomm и Intel вече нямат лиценз за доставка на чипове за Huawei, съобщава Ars Technica. Решението на американските власти има потенциала да "убие" бизнеса на китайския технологичен гигант с персонални компютри.

Той, за разлика от производството на смартфони, до момента не страдаше твърде много от рестрикциите, наложени от Вашингтон. Още от 2020 г. Intel има право да доставя на Huawei чипове за лаптопи, като с тяхна помощ китайската компания разви сериозно портфолио от компактни, но мощни преносими компютри, които биха могли да се възприемат като аналог на Apple MacBook.

Голямото завръщане: Huawei с двоен скок на печалбата

Голямото завръщане: Huawei с двоен скок на печалбата

Компанията показва добри резултати, въпреки американските санкции

Преди броени седмици беше представен и флагманският Matebook X Pro, който, освен премиум 14-инчов OLED дисплей, притежава и най-новия Intel Core Ultra 9 процесор с AI възможности.

Макар да не говорим за хардуер, сравним, например с Nvidia H200, която прави ChatGPT възможен, самото споменаване на "изкуствен интелект" и "Китай" в едно изречение беше достатъчно, за да се разгневят някои републикански конгресмени, според които Пекин чрез комерсиални западни технологии развива военните си разработки. Това и докара на Intel забраната за нови сделки с Huawei.

Това може да се окаже сериозен проблем. Компютърните процесори от Китай все още са няколко генерации назад спрямо най-доброто от Intel и AMD - чисто новите чипове на Loongson по производителност са на равно със западния хардуер от 2019 г.

Преходът от x86-базираната архитектура към развилата се с помощта на смартфоните Arm дава и други възможности, като Apple е най-добрият пример за ползите. В същото време, новите забрани значат отпадане на варианта за използване на специално предназначения за лаптопи Qualcomm Snapdragon X Elite.

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Pura 70 серията има сериозни фотографски амбиции

Така не е изключено Huawei да се обърне към собственото си звено за създаване на чипове HiSilicon. В рамките на малко повече от половин година то успя да организира производството на два флагмански смартфон процесора - Kirin 9000s и по-новия Kirin 9010.

Те са изготвени от китайския полупроводников лидер SMIC по вече доста старата 7-нанометрова технология, но, макар тя да беше актуална през 2020 г., производителността им остава на много добро ниво. Наскоро новият флагмански смартфон Huawei Pura 70, в който се използва Kirin 9010, беше подробно анализиран, като изводът на специалисти беше, че вече голям процент от хардуера е местно производство.

Предстои да видим какво ще успеят да направят с наличните технологии от Huawei, за да спасят лаптопите си.