Глобалните доставки на персонални компютри са се повишили с 3% през втората четвърт на 2024 г., като ключов фактор е търсенето на системи за изпълнение на задачи с изкуствен интелект и най-голям растеж сред производителите отбелязва Apple, става ясно от данни на IDC, цитирани от "Ройтерс".

Това е второ поредно тримесечие на ръст след две години на свиване на пазара. През 2020 г. с масовото минаване на живот, работа и учение в дистанционен режим, хората масово смениха своите машини и така огромен процент от потенциалните индивидуални клиенти поне 3-4 години нямаха причина за нова покупка от този тип. В същото време, след края на противоепидемичните мерки икономическата ситуация в глобален план стана нестабилна и това отказа много компании от плановете за ъпгрейд.

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Нов клас машини, нови процесори и на практика нов Windows

Сега голямата промяна идва от генеративния изкуствен интелект. Новата генерация процесори, които могат да изпълняват AI задачи локално, прави актуалните модели компютри по-атрактивни за купувачите. Освен това, бизнесът не може до безкрайност да използва купувани в края на миналото или началото на това десетилетие машини.

Така към момента Топ 3 при персоналните компютри изглежда по следния начин:

  • Lenovo (22,7% пазарен дял);
  • HP (21,1%);
  • Dell (15,5%).

Най-голям ръст на доставките през Q2 обаче определено прави Apple - 20,8%. На второ място е Acer Group с 13,7% растеж. Dell е сред най-големите играчи на пазара, но отчита спад от 2,4% на новодоставените машини.

Китайският пазар продължава да изостава от световните тенденции. Според IDC, ако той се изключи от статистиката, глобалните доставки на компютри ще са се повишили с 5 на сто.