Българската икономика най-вероятно ще успее да избегне изпадането в рецесия. Това заяви в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. Той подчерта обаче, че догодина все пак ще има забавяне на икономическите показатели, заради високата инфлация.

Въпреки енергийната криза в Европа, българският бизнес се оказва доста по-малко уязвим.

"България е сред страните, които са в състояние да предоставят значителни субсидии за потребителите на електрическа енергия. Смятам, че това е основната причина, поради която българските производствени сектори, които по правило са много енергоемки, продължават да отчитат много добри темпове на икономическа активност", заяви Павлов.

Ефектите от затягането на монетарната политика

По отношение на кредитите и лихвените проценти, Кристофор Павлов е категоричен, че лихвените равнища у нас ще останат различни от тези в еврозоната.

"В България от началото на годината не се наблюдава увеличаване на лихвите по ипотечните кредити, даже има малък спад. В същото време в Германия имаме ръст от 184 базисни точки или 1,84 процентни пункта", коментира икономистът.

БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се повишат "значително" още в края на годината

БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се повишат "значително" още в края на годината

Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната

Това означава, че към момента лихвените условия у нас в момента са по-благоприятни от тези в най-развитата европейска икономика. И все пак, при кредитите в лева за населението промяна ще има.

"Клиентите, които имат вече сключени договори за ипотечни кредити, най-вероятно през следващите две години са изправени пред увеличаване на общата лихвена тежест с около 80 базисни точки или 0,8 процента", допълни Кристофор Павлов.