SpaceX направи успешен тестови полет на ракета прототип, като я задържа най-дълго и на най-голяма височина в сравнение с предишни тестове. Повече от успешен, опитът придвижва компанията на Илън Мъск с една стъпка към целта ѝ да изпрати хора на Марс.

Наречена Starhopper, ракетата е прототип на апарата на SpaceX - Starship. Компанията изгражда огромната ракета, за да може с нея да превози до 100 пътници в космическото пространство, пише CNBC.

От SpaceX са възнамерявали да задържат Starhopper на 152,4 метра надморска височина. Те са успели, а ракетата се е върнала и се е приземила гладко на площадката, от която е била изстреляна.

Илън Мъск е поздравил екипа за успеха в социалната мрежа Twitter. Полетът се е осъществил във фабриката на SpaceX в Тексас. През февруари компанията е издигнала ракетата на 19, 80 метра надморска височина. Starhopper има само един двигател Raptor, а крайната версия на Starship ще има няколко такива двигателя.

Starship ще бъде разработен така, че да може да се използва отново, с което прилича повече на самолет, отколкото на стандартна ракета. Сега SapceX използва повторно част от ракетата Falcon 9, но Starship ще е летателен апарат от ново поколение и дори може да намали цените за полетите до космическото пространство според компанията.

SpaceX непрекъснато набира финансиране за Starship и нейната интернет сателитна мрежа, наречена Starlink. Досега през годината SpaceX е потърсила над 1,3 милиарда долара за три кръга на финансиране. При вече набрани над 1 милиард долара, оценката на SpaceX е нараснала до над 33,3 милиарда долара.