По-малко от минута - толкова е нужно на нова генеративно-състезателна мрежа, за да разбие 51% от масово използваните пароли на потребителите в интернет. Това показват резултатите от проучване на Home Security Heroes.

Изкуственият интелект се справя за под час с около две трети от паролите, а даже използването на главния и малки букви, цифри и символи не е надеждна защита, ако общата дължина е малка. Технологията дава огромни възможности на хакерите както за автоматизирано "щурмуване" на стотици профили едновременно, така и за насочени атаки срещу конкретни цели с висока значимост - едва 19% от паролите оцеляват повече от месец при непрекъснати опити.

Защо разбиването на пароли става все по-бързо и лесно

Защо разбиването на пароли става все по-бързо и лесно

Кратките пароли са най-лесната "плячка" за хакерите

Контекст: Животът ни вече изглежда немислим без достъп до най-различни дигитални платформи за работа, услуги и забавление. В същото време, защитата на нашите профили много често е на равнището на края на 90-те - с пароли като нашето ЕГН, името на детето ни или някои от масово използваните конфигурации, които никога не трябва да използвате (за тях - по-долу).

Хакерите от години използват списъци с доказано работещи пароли, за да опитват "с груба сила" да проникнат в акаунтите, но AI значително ускорява процеса.

45% ръст на атакуваните с кражби на пароли потребители

45% ръст на атакуваните с кражби на пароли потребители

Само за последните 6 месеца

Как работи: Home Security Heroes използват генеративно-състезателната мрежа PassGAN. Тя е тренирана върху голям масив от данни, като в резултат нейните предположения са базирани както на реални пароли, така и на различни традиционни структури за съставянето им (къде обикновено има цифри, символи и т.н.).

Подобен подход е много по-ефективен от традиционни инструменти като John The Ripper, чиито възможности са по-ограничени при наистина комплексните пароли.

На сайта на компанията можете да пробвате силата на парола със структура, която е сходна на вашата (НИКОГА не тествайте по подобен начин истинска парола!).

Детайли: Под 6 минути са нужни на PassGAN, за да разбие 7-символна парола, даже и тя да е с малки и големи букви, числа и символи. Ако разчитате само на цифри, даже 11 символа ще бъдат отгатнати веднага, а подобна дължина с букви може да издържи максимум 23 часа.

Снимка 613775

Източник: Home Security Heroes

Комбинацията от цифри и малки и големи букви традиционно е смятана за "силна". Каква е ситуацията на практика? Важен фактор е дължината на паролата. Ако използваме данните на Cybernews, над половината от тях са до 8 символа. Даже и най-качествените от тях (каквито, за съжаление, далеч не всички потребители използват) "оцеляват" максимум 7 часа, след което PassGAN ги налучква.

Какво можете да направите: На първо място, не трябва да използвате лесна за отгатване масова парола. Ето тези пароли според Cybernews са особено лоша идея:

  • 123456
  • 123456789
  • qwerty
  • password
  • 12345
  • qwerty123
  • 1q2w3e
  • 12345678
  • 111111
  • 1234567890

Сред тези на практика няма нито една, която да може да издържи на AI атака, а и със сигурност ще са сред първите опити на хакерите.

Home Security Heroes отбелязват, че колкото по-комплексна става една парола, толкова по-трудно е и разбиването ѝ. 15 символа, сред които цифри, малки и големи букви, се разбиват за.... 613 млн. години. Ако добавите и специален символ отиваме на 14 млрд. години.

Кои са най-често срещаните пароли в интернет, които по-добре никога да не ползвате?

Кои са най-често срещаните пароли в интернет, които по-добре никога да не ползвате?

След последния случай с разбити профили в Twitter, припомняме актуалния списък за 2019-а

Допълнителен съвет от компанията е да не използваме стандартни структури на паролата се, т.е. например paRolaTa36e!tazi е по-добър вариант, отколкото Parolataetazi36!

Понякога данните за достъп изтичат от зле защитени платформи, чрез фишинг или по други начини. Затова и е важно на всеки няколко месеца да ги подменяме, а при данни за кибератака срещу сайт, който използваме - да реагираме веднага.

От друга страна: Сериозна трудност със "силните" пароли е запомнянето им и ограничаването на преупотребата им на много места. Затова и все повече експерти настояват за използване на алтернативни методи за доказване на самоличността като биометрия чрез мобилното устройство.

Дойде ли времето да сложим край на досадните пароли?

Дойде ли времето да сложим край на досадните пароли?

И какви са пречките пред премахването им

При всяко положение е повече от добра идея да активирате двойна верификация при влизане чрез съобщение, токен или специално приложение. Така даже да бъде разбита паролата, за недоброжелателя ще е най-малкото трудно да стигне до данните ви.