Google вече става "пълнолетен" в Щатите - на 15-ти септември се навършват 21 години от регистрирането на домейна google.com, с който се поставя началото на един от най-емблематичните интернет гиганти днес.

Търсачката на Google е на само един от най-посещаваните уебсайтове в света, но също така негова е операционна система номер 1 - Android, както и най-популярният уеб браузър Chrome. От друга страна компанията е бизнес за 815 милиарда долара.

От Business Insider разказват няколко интересни факта за историята на Google, които може би не знаете:

Всъщност Google е роден през 1996 година

Тогава двамата студенти от Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин развиват своята идея за създаване на революционна търсачка, базирана на алгоритъма PageRang. Неговата задача е да класира уеб страници чрез хипертекстови връзки между тях.

Първият офис на Пейд и Брин са техните две студентски общежития

Двамата превръщат идеята си във факт, като работят от студентските си общежития. Първоначално те се спират на името "BackRub", но скоро след това го сменят на "Google". Последното е вдъхновено от думата "гугол" (от англ.: googol), който означава единица с 100 нули или 10 на стотна степен.

Lego сървър

Първият сървър на Google е "построен" не от какво да е, а от блокчета Lego. Той се съхранява в кампуса на Станфордския универстет.

Вторият офис на Google е в гараж

В крайна сметка Сергей Брин и Лари Пейдж са изгонени от университета. Така те са принудени да преместят офиса си в гаража на една от служителките им - Сузан Уоджиски, която днес е ръководител на YouTube.

Почти купена за $750 хиляди

През 1999 година Excite, която е водеща технологична компания към този момент, почти купува Google. Предлаганата оферта тогава е за 750 хиляди долара.

Първият истински дом на Google

През 2003 година компанията най-накрая се мести в своя кампус, станал известен с името Googleplex в Силициевата долина.

Пързалка и безплатен обяд

Googleplex се превръща в символ на Силициевата долина. В сградата има истинска пързалка, свързваща първите два етажа. Заедно с това тя разполага с кафетерия, предлагаща безплатна храна за служителите на компанията.